Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-5-27 KL. 06:00

Nu blir det smidigare att rädda liv till havs

Av Lotta Hofström

ÖSTERGÖTLAND. Region Östergötland och Sjöräddningssällskapet (SSRS) tecknar ett samverkansavtal som förtydligar SSRS:s uppdrag i väntan på ambulans. Med avtalet förtydligas vad SSRS kan göra för vårdinsatser för patienten på plats, som att ge första hjälpen eller syrgas, och hur larmkedjan ska gå till.

Nu blir det smidigare att rädda liv till havs
Avtalet avser uppdrag från öar, vatten och fartyg på isfritt vatten längs med kusten och Vättern inom regionens geografiska område. Foto: Sjöräddningssällskapet RS Råå


Sjöräddningssällskapet har sedan 1907 varit en frivillig sjöräddningsorganisation. SSRS har idag 73 stationer runt om i Sverige och drygt 2200 ideella sjöräddare med tillgång till räddningsbåt.
I Östergötland med omnejd finns stationer både på östkusten och intill Vättern.
– Vi har beredskap dygnet runt, året runt. SSRS finansieras via medlemsintäkter, gåvor och donationer, förklarar Adam Goll-Rasmussen som är räddningstjänstansvarig inom Sjöräddningssällskapet.

SAMARBETET med landets regioner innebär att transportera patienter från en ö eller vatten till ambulans, eller transportera ambulanspersonal till patient.
Det nya avtalet med Region Östergötland gäller från den första juni. Avtalet avser uppdrag från öar, vatten och fartyg på isfritt vatten längs med kusten och Vättern inom regionens geografiska område.
– Det här ger en ökad säkerhet för människor på öar och fartyg längs med Östgötakusten och i Vättern. Vid till exempel hjärtstopp kommer sjöräddningen att larmas ut och ge första hjälpen i väntan på ambulans, säger Kerstin Sjöberg (C) regionråd och tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Avtalet innebär också att regionen kommer att ansvara för utbildning, syrgas och förbrukningsmaterial för crika 15 000 kronor per år.

FÖRRA ÅRET genomförde SSRS drygt 650 sjuktransporter för landets regioner samt 1300 uppdrag inom Lagen för skydd mot olyckor, som till exempel sjöräddning eller att assistera räddningstjänsten vid brand. I vårt område gjordes 43 sjuktransporter och 78 insatser inom Lagen om skydd mot olyckor. Hittills i år har SSRS gjort åtta sjuktransporter i region Östergötland.

Sjöräddningssällskapet söker ständigt fler frivilliga sjöräddare att bemanna räddningsbåtarna. Sjöräddare brukar vara mellan 20 och 80 år och drygt 15 procent är kvinnor.
– Det som är kul med verksamheten är att det är en sådan fantastisk dynamik. Man lär känna folk som man kanske inte annars hade lärt känna i sin ordinarie bekantskapskrets, säger Adam Goll-Rasmussen.


Så här kan det se ut när ambulans möter upp vid kaj. Foto: Sjöräddningssällskapet


PÅ STARTSIDAN JUST NU