Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-4-2 KL. 10:12

"Musiken fyller en mening som ingen annan kan"

Av Carolina Fransson

MOTALA. Ellen Ekinge, 18 år, har fått ta emot Motala kulturstipendium 2020. Hon tar lektioner vid Kulturskolan i Motala, sjunger, spelar fiol och piano.


Min målsättning är att man i första hand kommer för att lyssna på min musik, säger Ellen Ekinge. Foto: Carolina Fransson

Stipendiet på 3000 kronor delas ut med motiveringen: Hon berör med sin scennärvaro och förmåga att förmedla musikens innehåll. Med en medveten teknik lyfter hon sin vackra röst och lyckas därmed skapa en helgjuten musikalisk helhet.
– Det känns jätteroligt, som en ära. Det är en bekräftelse på att jag utvecklas och blir bättre. Först ska jag spara pengarna till något jag tänkt ut att de ska gå till. Kanske en utbildning, mikrofon eller en förstärkare, säger hon.
Ellen har sjungit så länge hon kan minnas. När hon gick i högstadiet började hon ta sånglektioner, sedan tolv år tillbaka spelar hon piano och sedan närmare fem år tillbaka fiol. Hennes hittills största framträdande var under en julshow/musikaluppsättning som Kulturskolan ordnade i vintras. I den hade hon en av sex stora roller. Hon har utöver den också gjort andra framträdanden som till exempel med körer och lucia.
– Många av de stora konserterna sker tyvärr på vårterminen och nu har de blivit inställda. För mig blir det mest sång hemma nu, inte för någon offentlighet, säger hon.

NÄR DET KOMMER till sånger och musikgenre sjunger hon helst singersongwriter, pop och soul.
– Men det finns bra låtar inom de flesta genrer. Mina favoritartister är Adele och Melissa Horn. Båda två är lite lika i sina framträdanden. De har inga jättestora shower. Det är de, deras röster och musiken bakom - inte en massa fyrverkerier och show. Jag identifierar mig lite med dem och har lättare för att uppträda så. Jag vill dansa mer på scenen, men min målsättning är att man i första hand kommer för att lyssna på min musik, säger hon.
Några egna låtar har hon inte släppt - än.
– Jag tänker på det och jag har många idéer, men inget som jag visat för någon, säger hon.

DE ÖVRIGA KULTURSTIPENDIATERNA är Terence Axén Sandström, Hanna Adolfsson och Martin Chorell. Terence Axén Sandström är också 18 år och tar lektioner vid Kulturskolan. Hanna Adolfsson är 23 år och får årets utvecklingsstipendium. Hon började sin bana mot skådespeleri och teaterregi i Gryningens barn- och ungdomsteater i Motala och studerar just nu på Calle Flygare Teaterskola. Det största kulturstipendiet belönas trombonisten Martin Chorell, bosatt och verksam i Tyskland, med. Han började också att spela på Kulturskolan i Motala. På grund av coronaviruset har Kulturskolans dag och den traditionella stipendieutdelningen ställts in, meddelar Motala kommun på sin hemsida. I nuläget arbetas det för att stipendiaterna istället ska uppmärksammas i samband med Motala Kulturnatt den 24 oktober.

Namn: Ellen Ekinge
Ålder: 18 år
Bor: I Motala
Musikalisk förebild eller inspirationskälla: Adele och Melissa Horn.
Vad har du för drivkraft? Vad får dig att vilja sjunga och utvecklas som sångerska? Det låter lite klyshigt, men ord räcker inte till. Jag behöver musiken för att känna att jag är jag. Den fyller en mening som inget annat kan.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet
MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


ÖDESHÖG 2020-5-31 KL. 14:40
Hästholmaskylten har rustats upp

Hästholmaskylten har rustats upp

Kostade 15 000 kronor – avståndsfika för att fira.


ÖSTERGÖTLAND 2020-5-31 KL. 10:17
Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Två av dem ligger i Östergötland


BOXHOLM 2020-5-29 KL. 14:00
Nu går Brittis i pension

Nu går Brittis i pension

Familjens "redighetsminister" blev kommunalråd


Fler nyheter