ÖSTERGÖTLAND 2020-12-22 KL. 15:29

Maxantal i gallerian ska minska risken för smittspridning

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Mjölby kommuns Galleriabolag har, som fastighetsägare, beslutat att max 600 personer totalt och max 100 personer på de allmänna ytorna får vistas samtidigt i Galleria Kvarnen. Butikerna rekommenderas också att ha maximalt en kund per 10 kvadratmeter. Detta är en anpassning efter de nationella restriktioner som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterat.

Maxantal i gallerian ska minska risken för smittspridning
Max 600 personer får vistas i gallerian samtidigt. Foto: Arkivbild

Enligt de nationella restriktionerna ska köpcentrum och butiker snarast sätta ett maxantal för hur många som får vistas där samtidigt. Trängsel får inte förekomma.
– När vi kommit fram till just de här maxantalen har vi tittat på gallerians storlek, och utifrån det kommit fram till att det blir så få personer att vi inte ser att det kan riskera att bli någon trängsel, säger Torbjörn Sjögren, näringslivschef i Mjölby kommun.

REGELN BÖRJADE gälla den 21 december och kommer, enligt Torbjörn, att vara kvar så länge de nationella restriktionerna är kvar. För att säkerställa att det inte blir någon trängsel under den här tiden kommer man att utöka antalet patrullerande vakter i gallerian från en till två. Den tid vakterna befinner sig i gallerian har också utökats. Den senaste tiden har det varit en del stök i gallerian och utökningen av vakter sker också för att motverka det. Kommunen har också fullmäktigeledamöter som vandrar runt i gallerian som dagvandrare för att motverka stöket. Butikerna i gallerian har också fått lappar att sätta upp, så att kunderna påminns om att hålla avstånd.
Regelbundna uppföljningar om hur det går med att förhindra trängsel som skulle kunna uppstå kommer att göras med hjälp av besöksräknare samt rapporter från vakter, centrumledare och butiker.
– Hittills har det inte varit någon trängsel i gallerian, så vi hoppas att det ska räcka med de här åtgärderna. Om det inte skulle räcka får vi fundera på ytterligare åtgärder. Men vår förhoppning och tro är att människor är försiktiga, säger Torbjörn.

REGLERNA OM MAXANTAL och patrullerande vakter gäller bara gallerian då det bara är den kommunen kan reglera då man förfogar över den som fastighetsägare. När det gäller andra butiker i kommunen har kommunen gått ut med rekommendationer om begränsat antal kunder i butikerna.
Näringsidkare i Mjölby kommun kan sedan en tid tillbaka lämna uppgifter om hur kunderna kan handla coronasäkert på www.mjolby.se/corona. Det är en service som kommunen erbjuder och hittills har ett 20-tal företag inom kommunen fyllt i information där, berättar Torbjörn.
– Det är väldigt lovvärt att se hur företagare hittar nya vägar; hur de bidrar till minskad smittspridning och finner möjligheter så att företagen kan överleva i krisen, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter