Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-10-8 KL. 15:04

Många ville åka båt och hyra kanot i somras

Av Carolina Fransson


ÖSTERGÖTLAND. Det blev en annorlunda sommar 2020. Vissa aktörer slog besöksrekord, antalet fritidsbåtar ökade på Göta kanal, Kinda kanal och i Östgötaskärgården medan antalet kommersiella gästnätter minskade rejält från juni-augusti i Östergötland jämfört med sommarsäsongen 2019.

Många ville åka båt och hyra kanot i somras
Göta kanal lockade många turister och hemestrare sommaren 2020. Foto: Arkivbild

Under våren förlorade många aktörer intäkter när affärsresor, konferenser och privat resande minskade på grund av stängda landsgränser och restriktioner kring resande. Statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar nu att många lyckats hämta hem delar av vårens förlust av intäkter under sommarsäsongen 2020.Från platser kring Omberg och Vadstena, längs Göta kanal och i Östgötaskärgården rapporteras det till och med om en rekordsommar, skriver Visit Östergötland i ett pressmeddelande.

TILLVÄXTVERKET HAR sammanställt SCB:s övernattningsstatistik för sommaren 2020 och för Östergötlands del visar siffrorna ett stort tapp av utländska besökare som till viss del lyfts av svenska hemestrare. På många platser har svenska besökare täckt upp för det i princip totala bortfallet av internationella gäster. De utländska turisterna tenderar att stanna längre och senare samt spendera mer pengar under sin vistelse så rent ekonomiskt kan det ändå ha blivit ett tapp för enskilda företag. De preliminära siffrorna för augusti månad visar ett tapp på 17 procent för Östergötland. Juni månads siffror visar en minskning med 41 procent i antalet kommersiella övernattningar och juli månad 22 procent jämfört med samma månader 2019.

FRÅN FLERA HÅLL i regionen rapporteras ett högt tryck på uthyrning av kanoter, kajaker och cyklar och antalet fritidsbåtar har ökat både på Göta kanal, Kinda kanal och i Östgötaskärgården. Att Kolmårdens djurpark valde att ha öppet, om än med färre besökare varje dag, hade en positiv påverkan på turismen i hela regionen, skriver Visit Östergötland, och i Vadstena såg man en ökning i antalet semestrande barnfamiljer.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter