Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-12-31 KL. 11:22

Laga något nytt på utflykten – kanske i ett stormkök?

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Är du en av alla som spenderat mer tid ute i naturen under 2020? Kanske har grillkorv varit det självklara och enkla valet att ta med i matväg? Susanna Broström på Friluftsfrämjandet i Borensberg tipsar om fler rätter som du kan laga, om du kanske också fått ett stormkök i julklapp.

Laga något nytt på utflykten – kanske i ett stormkök?
Man kan laga allt i från det mest vardagliga till lyxrätter i stormkök, säger Susanna. Foto: Carolina Fransson

Susanna är ledare för vandring och kajakpaddling. Hon håller också i matlagningskurser och andra aktiviteter som riktar sig till vuxna. Under 2020 har hon märkt av ett ökat friluftsintresse bland allmänheten.
– Det har jag absolut. Vi har fått fler deltagare och större grupper på våra vandringar och paddlingar. Vi har också fått fler följare på Facebook. På riksnivå ökar antalet medlemmar bland alla kategorier med 7,29 procent i jämförelse med november 2019 och i region öst var ökningen 5,23 procent. Ett ökat intresse för friluftsliv märker också andra föreningar i närområdet av. Det blir fullbokat fort, säger hon.

Stormköket är årets julklapp, och kanske fick du ett sådant i julklapp. Susanna tipsar om vad man som nybörjare bör tänka på när man använder ett stormkök.

– Ha med dig lättlagad mat. Man har bara en låga, så gör gärna något som går hyggligt fort att laga. Pasta med kort koktid till exempel. Det finns mycket mat i affärerna som går snabbt och lätt att laga på stormkök. Laga också den mat du tycker om. Är det kokt korv - gör det på stormköket. Det behöver inte vara avancerat. Såhär års är det också lite lättare då man inte behöver tänka så mycket på hållbarhet i och med att det är kylskåpskallt ute. Ska man på en längre vandring på sommaren behöver man oftast torka maten - köttfärs är lätt att torka, men såhär års behöver man oftast inte tänka på det, säger hon.

Man kan laga i princip vad som helst i ett stormkök, menar hon.
– Ja, det går att laga allt. Men tänk på att det inte bör tar för lång tid att laga då du bara har en låga. Det går att laga alltifrån jättelyxiga middagar till att bara värma en burk färdig gulaschsoppa på det. Gulaschsoppa är min favorit om jag har lite ont om tid, säger hon.

Det finns också vissa risker ur säkerhetssynpunkt man behöver ta hänsyn till.
– Använder du t-sprit till stormköket så ska du inte fylla på mer t-sprit om brännaren är varm. Då kan det uppstå en explosion. Jag själv tycker att det är smidigt att använda gas då det gör det lättare att reglera lågan. Med gas går det också snabbare att koka upp vatten jämfört med t-sprit. Sen behöver du tänka på var du ställer stormköket. Ställ det helst på sten eller sand. Står det på torrt gräs kan det börja brinna, säger hon.

Carolina Fransson


Man kan laga allt i från det mest vardagliga till lyxrätter i stormkök, säger Susanna. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter