Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-18 KL. 04:26

Kommunen vill locka ut genom att leta staket

Av Carolina Fransson

ÖDESHÖG. Ödeshögs kommun anordnade förra året den hälsofrämjande aktiviteten ”Friluftsklivet Ödeshög”. Det blev en succé, så i år har aktiviteten återkommit med ett nytt tema.

Kommunen vill locka ut genom att leta staket
Ett av staken i årets Friluftsklivet. Foto: Ödeshögs kommun

Friluftsklivet är en sorts orientering för allmänheten där invånare och turister i Ödeshög lockas ut för att hitta olika saker. Samtidigt får de lära sig något nytt genom att svara på frågor. Deltagarna kan sedan, om de vill, lämna in sina svar till bibiloteket och ta del av priser. En stor anledning till att aktiviteten anordnades förra året var att mycket annat blev inställt på grund av pandemin.
– Något ville vi göra då och ute kunde vi ändå vara. Den här aktiviteten togs emot väldigt positivt. 125 svar lämnades in då, men det var säkert fler som var ute men som inte lämnade in. Vi tänkte att får vi in 100 svar så var vi nöjda. När intresset sedan blev så stort bestämde vi oss för att fortsätta med det här, säger Britt-Marie Johansson, enhetschef för kultur och fritid i Ödeshögs kommun.

FÖRRA ÅRET var temat Agenda 2030 och de globala målen. I år är temat kultur-och bebyggelsehistoria. Den som vill delta tar med sig en karta, som man fått i brevlådan om man bor i Ödeshögs kommun och som annars finns att ladda ner på kommunens webbplats. Kartan har foton från olika platser som man sedan ska hitta. Det är tio foton som ska paras ihop med olika staket som finns runt om i Ödeshögs samhälle. Dessa staket är alla är från 60-talet.
– Under 60-talet fanns det många duktiga smeder i Ödeshög. De här staken som de gjort finns kvar. Många har nog lagt märke till dem, men vet inte historien bakom dem. Den vill vi berätta.

I ÅRETS Friluftsklivet kan man hitta tio foton söder om samhället nedåt Vida Vättern och tio kontroller finns i Trehörnatrakten. Kommunen har också ett samarbete med Ödeshögs skidklubb i aktiviteten. De har också en karta, med 20 enkla orienteringskontroller, över deras område.
– Förra året hade skidklubben ett flertal kontroller på Omberg - i år använder vi endast kartan runt Skönatorpet.
Den stora skillnaden med Friluftsklivet nu jämfört med förra året är att det nu är bilder som man kopplar i hop med kartan. Förra året var det stolpar som det fanns en siffra på.

AKTIVITETEN SKA, enligt kommunen, ge en kombination av rörelse, friluftsliv i naturen och kulturvärden. Sträckan i tätorten är tillgänglighetsanpassad för rullstol. Till de övriga kontrollerna är tanken att man ska cykla, springa eller gå. Man kan också ta bilen till dessa övriga platser.
Då pandemin inte är över och detta inte heller blir en vanlig sommar tror Britt-Marie på ett stort intresse även i år.
– Ja, det tror jag. Jag tror att många kommer i håg det här från förra året och vill delta i det igen. Förra året upptäckte nog många också att det är härligt att komma ut i naturen och köpte vandringskängor som de vill använda nu igen.
Årets Friluftsklivet startade den 29 april och håller på till och med den 30 september.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter