Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-2-4 KL. 10:24

Junior Jonsson med i juniorlandslaget i karting

Av Carolina Fransson

MANTORP. Han började med karting i den minsta klassen som sexåring. Sedan dess har han spenderat många helger och somrar på banan. I somras tog han SM-guld med nästan sju sekunders marginal till tvåan. Nu har 14-årige Junior Jonsson blivit uttagen till juniorlandslaget.

Junior Jonsson med i juniorlandslaget i karting
Junior Jonsson under träningstävlingen i Portugal i vintras. Foto: Privat

Svenska Bilsportförbundet har presenterat landslagen för 2021 och bland förarna som utsetts finns Junior Jonsson med. Junior kommer från en motorfamilj och det var när han som liten såg sin storebror köra karting som han själv ville prova. Sedan dess har intresset hållit i sig. I slutet av december träningstävlade han i Portugal inför Rotax Max Challenge i juniorklassen. Den stora världsfinalen skulle ha ägt rum där i januari, men fick ställas in på grund av coronapandemin. Det var den första internationella tävlingen han skulle ha deltagit i. Under träningstävlingen blev han efter alla heat femma av alla dem som var med.

ÖSTGÖTATIDNINGEN NÅR HONOM över telefon en eftermiddag efter att han slutat skolan. Junior hoppas att hans plats ska kunna hjälpa honom att ta ytterligare steg i karriären.
– Det är extremt kul och en stor merit. Förutom en stor ära att få representera Sverige hoppas jag att jag kan lära mycket av de äldre i landslaget. Att bara få nämnas i samma rum som till exempel Marcus Ericsson, Felix Rosenqvist, Pontus Tidemand och Oliver Solberg är ju fränt, säger han.
Förbundskapten Pier Steffansson kommenterar Juniors plats i juniorlandslaget såhär:
– Junior visar redan nu i unga år en körintelligens som imponerar, det gäller inte bara att vara snabb, det gäller att hantera situationerna och där är Junior stark! Vi hoppas att vi kan utveckla den och ytterligare talanger ytterligare inom landslagets regi.

Hur känns det att höra de orden?
– Det är ju extremt kul att få uppmärksamhet för det man gör och kämpar för. Min pappa har har alltid sagt till mig att jag ska tänka mer på statistik än på hur fort jag kör - att jag ska köra intelligent för då går det bättre. Jag tänker till exempel på hur jag ska köra om på rätt sätt och planerar körningen efter hur många varv jag har kvar, säger han.

Svensk Bilsport:
Svensk Bilsport har landslagsförare inom fem olika sportgrenar; karting, crosskart, racing, rally och rallycross. Svenska Bilsportförbundets huvudsyfte med landslaget är att utveckla förare och kartläsare inom bilsporten och ge dem så många verktyg som möjligt. För att förverkliga detta har förbundet en rad aktiviteter som utvecklar föraren och kartläsaren; fysisk träning, utvecklingsplaner, kravspecifikationer, nutrition, data loggning, tester (asfalt, is och simulator körning), läger, körläger, finansiellt stöd, PR/Media-träning, nätverk, kläder/utrustning, forskning och utveckling.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar
MJÖLBY 2021-5-8 KL. 10:03

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar

Mjölby, Ödeshög och Boxholm är först ut i vår kommunkoll.

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 16:07

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen

"I Ödeshög är det ganska delat mellan HV och LHC".

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 08:05

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon

"Det är intressant att få reda lite mer på arbetsprocessen när folk skriver böcker, framför allt när man skriver ihop".

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 13:00

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II

"Det kan rädda en säsong till"

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 08:00

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag

Cecilia Burenby (S): "Viktigt för utvecklingen"

Fler nyheter