Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-11-4 KL. 07:22

Forskaren om framtiden för småkommunerna: "Hotet finns där"

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Med fler statliga lagkrav och regleringar krävs utökade samarbeten mellan kommunerna. Nödvändigt, enligt kommunföreträdare. Är flera småkommuners självständighet då i fara på sikt?

Forskaren om framtiden för småkommunerna:
För att bringa klarhet i om mindre kommuner kan tvingas ge upp sin självständighet på sikt, när lagkraven på kommuner blir tuffare från statligt håll kontaktade vi Johan Wänström, universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Arkivbild

– Hotet finns där på ett eller annat sätt. Det finns stora utmaningar för mindre kommuner, säger kommunforskaren Johan Wänström.
Förra veckan rapporterade Östgötatidningen både om en gemensam miljönämnd för Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommuner och om partiet Konsensus oro för Vadstena kommuns framtid. I båda artiklarna kunde man läsa om visioner och åtgärder för att småkommunerna Ödeshög, Vadstena och Boxholm ska kunna fortsätta sina verksamheter som självständiga kommuner.
– Har vi inte tillräckligt med skattebetalare så kan det bli svårt att ekonomiskt driva kommunen och då riskerar vi att behöva gå ihop med en annan kommun vid en eventuell kommunreform, sa Frida Edholm, Konsensus förstanamn och minoritetsföreträdare i Vadstena, i förra veckans artikel.
– För att klara av de här ökade lagkraven så är en samverkan mellan kommuner nödvändig. Att ge upp hela sin kommuntillhörighet är något helt annat. Snarare kommer det bli så att vi ser mer av den här typen av samverkan mellan mindre kommuner, sa Annicki Oscarsson (KD), kommunalråd i Ödeshög, på frågan om den gemensamma miljönämnden är ett potentiellt steg mot en kommunsammanslagning.

MEN FRÅGAN som återstår är om det finns ett verkligt hot att mindre kommuner som Vadstena och Ödeshög kommer tvingas ge upp sin självständighet på sikt, när lagkraven på kommuner blir tuffare från statligt håll. För att bringa klarhet i den frågan tog tidningen kontakt med Johan Wänström, universitetslektor i statsvetenskap vid Centrum för kommunstrategiska studier på Linköpings universitet.
– Det är så många delar av den kommunala verksamheten som är styrda av statliga lagar och regler. Många mindre kommuner har svårt att göra de här statligt reglerade sakerna på egen hand på det sätt som staten förväntar sig. På de frågorna är de då beredda att ge upp lite av sin självständighet för att de ska kunna vara självständiga generellt på andra områden, förklarar Johan Wänström.

KOMMUNFORSKAREN på Liu är alltså inne på samma linje som kommunalrådet Annicki Oscarsson vad gäller syftet med samverkan mellan kommuner.
– De små kommunerna ser inte det här som ett första steg mot att så småningom gå ihop, utan tvärtom ser de det nog som nödvändigt för att slippa gå ihop helt och hållet, säger Johan Wänström och fortsätter:
– Om de här kommunerna inte börjar samverka med andra kommuner på det här sättet inom vissa områden så ökar istället risken för att de inte kan vara kvar som egen kommun.

VAD GÄLLER partiet Konsensus i Vadstena och deras oro för kommunens framtida existens säger Johan Wänström så här:
– För det första så är det inte bara Konsensus som har bildats i det syftet. I Valdemarsvik finns ett motsvarande parti, Nybyggarpartiet, som grundades inför valet 2010, och de sitter fortfarande kvar i kommunfullmäktige. Det är inte ovanligt med den typen av lokala partier som är oroliga för kommunens framtida existens och som vill lägga partipolitiska konflikter och ideologier åt sidan, säger statsvetaren Wänström.

Men är då Konsensus oro befogad på riktigt?
– Vi såg ganska nyligen en kommunutredning som la fram sitt slutbetänkande för något år sedan, där grundtanken var att vi skulle få färre och därmed större kommuner i Sverige. Utredningen hade som utgångspunkt att man inte skulle tvinga någon kommun att gå samman med en annan kommun. Och det är nästan omöjligt att få en kommun att frivilligt gå samman, säger Johan Wänström.

STATSVETAREN lägger dock till ett "Men".
– Om staten verkligen skulle göra allvar av att man vill ha större och mer handlingskraftiga kommuner, då finns det absolut risk att de här mindre kommunerna inte får vara kvar. Men frågan är om staten är beredd att ta den striden, jag tror det ska ganska mycket till för det, säger Johan Wänström.
– Hotet finns där på ett eller annat sätt, det är jag övertygad om. För det finns så stora utmaningar för mindre kommuner att klara av att sköta all en verksamhet som staten förväntar sig, avslutar Johan Wänström.

PÅ STARTSIDAN JUST NU