ÖSTERGÖTLAND 2020-11-25 KL. 08:44

"De som medverkat har bidragit med genuin magi"

Av Carolina Fransson

HÄSTHOLMEN. Sommaren 2018 bilade Charlotta Bendz och Ola Persson mellan Skåne och Stockholm. Ombergs Turisthotell var ett av alla stopp paret, som är från Stockholm, gjorde på resan. När de kom till den här delen av Östergötland fascinerades de så mycket av omgivningen att de bestämde sig för att skaffa ett fritidshus här. I mars i år flydde de hit undan pandemin och nu är de permanentboende här. Under sensommaren väcktes en idé om att skapa en julkalender om den lilla orten som är belägen vid det mytomspunna berget Omberg.


Ola Persson oc Charlotta Bendz. Foto: Privat

Ola driver eget företag inom spelutveckling och har tidigare gjort en hel del reklamfilmer och musikvideor. Charlotta arbetar på ett globalt modemärke där man också gör filmer och kampanjvideor. Ola och Charlotta arbetar båda på distans. Förändringarna i arbetslivet i och med pandemin, med mer möjligheter att arbeta hemifrån, har gjort det möjligt för dem att flytta permanent till Hästholmen och att få tid till att arbeta med ett gemensamt filmprojekt.
– Det här är vår första spelfilm. Vi har länge varit intresserade av filmskapande och är ett extremt "filmjunkie"-par. Julkalendrar är ett så traditionellt och nostalgiskt filmformat som vi båda har en stark förkärlek till. När vi sett gamla julkalendrar på SVT Play med våra barn har vi inspirerats och blivit peppade till att göra en egen, säger Ola.

CHARLOTTA OCH OLA har förälskat sig i sagorna som berättas här och den kreativa lokalbefolkningen, säger de. Det är det de vill lyfta fram i julkalendern som heter Ombergs julsaga.
– Enligt myten regerar dimmornas drottning Omma på berget sedan urminnes tider. Det sägs att troll och jättar ska ha härjat där, och trots att det var för längesen så berättas sagorna än. I julsagan har lokalbon Björn Hanell länge sökt svaret på gåtan och den här julen finner han något som kan förklara det som förbryllat Hästholmaborna i otaliga generationer. Samtidigt sker mystiska försvinnanden och en kuslig typ med onda avsikter dyker upp i byn. För dem vuxna är julhetsen igång, med julstök och förberedelserna inför den stora gröttävling som går av stapeln strax före jul. Barnen Tom och Stella ser vad som håller på att hända, men de vuxna lyssnar inte, de har inte tid. Äventyret kallar och tillsammans gör de allt i sin makt för att rädda Omberg, säger Charlotta.

JULKALENDERN HAR premiär på Youtube den 1 december och sänds i 24 avsnitt, 1-24 december. Allt är inspelat i trakterna kring Omberg. Välbekanta miljöer som Ombergs Turisthotell, Sverkers Pizzeria, Gröna Huset och 31:ans Glass och Kök finns med, men också mycket skog, natur och hamnen.
– 95 procent av inspelningarna har skett utomhus och vi har också lagt till specialeffekter i vår studio i Hästholmen. Precis som de flesta andra julkalendrar är det ett äventyr för hela familjen. Den ska passa alla åldrar, såväl barn som vuxna. De som bor i trakterna kring Omberg, Vadstena och Östergötland överlag kan nog känna igen sig lite mer i miljöerna, men vårt nätverk i Stockholm är även de eld och lågor över julkalendern. Vi hoppas att julkalendern ska nå ut till personer runtom i hela landet, säger Charlotta.

JULKALENDERN ÄR ett nollbudget-projekt som bygger på samarbeten med Ödeshögs Kulturskola och över 40 lokala skådespelare och kreativa eldsjälar från Hästholmen, Omberg och Ödeshög samt fritidshemmet Rödingen.
– Det har varit otroligt kul att jobba med julkalendern. Vi startade i september och vi har inte direkt behövt leta efter skådespelare. Det har varit så många som velat vara med och vi har haft ett jättefint samarbete med skådespelarna. Även om det är vi som har skapat julkalendern så har alla de som medverkat bidragit med genuin magi. Under inspelningarna har vi lärt känna nästan hela trakten och vi möts dagligen av positiva kommentarer av folk som säger att Ombergs Julsaga inspirerar och peppar igång andra, vilket gör projektet ännu mer värdefullt, säger Charlotta.


Charlotta Bendz, Anders Gustavsson, Lukas G. Frisk, Jonas G. Frisk. Foto: PrivatVanessa Karlsson, Michael Ernst, Katja Karlsson, Sissela Wasén, Björn Hanell, Stella Wasén, Tom Bendz och Ola Persson. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter