Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-8-7 KL. 16:28

De dansar Motalas industrihistoria

Av Carolina Fransson

MOTALA. Hur var det att arbeta inom industrin i Motala? Det gestaltar danskollektivet M art Lab.

De dansar Motalas industrihistoria
M Art Lab består av Jaakko Kulmala, Isabell Gisslegård, Malin Stenholm och Åse Wallberg. Foto: Carolina Fransson

Danskollektivet M art Lab leder dansresidenset i Motala. Dansresidenset är en del i det treåriga projektet Möten i Dansen, vars syfte är att fördjupa och befästa dansens position ytterligare genom mötet med professionellt konstnärsskap, lokalt arrangörsskap, platser och dess invånare. Statens Kulturråd har beviljat Region Östergötland och Riksteatern Östergötland medel för projektet och det genomförs på flera orter i Östergötland; bland annat i Motala.

M ART LAB består av Jaakko Kulmala, Isabell Gisslegård, Malin Stenholm och Åse Wallberg. De har sin bas i den komplexa, exakta, mekaniska, poetiska och intrikata Maxotekniken. Åse kommer från Motala och övriga medlemmar från Stockholm och Stavanger.
Genom dans gestaltar M art Lab hur livet i Motala sett ut historiskt sett. Nyligen hade de en dansvandring i, och utanför, Industrimuseet där de gestaltade vattnets betydelse för Motala, klockan som stämpelklocka för arbetsdagens start, maskinen, kvinnornas roll i maskineriet och textilfabriken. Guiden Kenneth Carlsson berättade och M art Lab gestaltade i dans.
– När man kommer till en plats och jobbar där ganska länge funderar man på vad det är där som inte lyfts fram och vad är det vi vill lyfta fram. Vi ville hitta lite nya saker som man kanske inte känner till, men som vi tycker är viktiga, säger Åse.

I MOTALA KOMMUN har det funnits tre textilindustrier och, bland annan historia, gestaltar danskollektivet en av dem i sin föreställning.
– När man läser om Motalas historia står det mycket om männen, industrin, vad man tillverkade och hur man tillverkade det. Kvinnorna finns det inte så mycket berättat om. Textilindustrin var en stor industri där kvinnorna arbetade men det står inte så mycket om den och vi tycker att det är viktigt att berätta den, säger Isabell.
– Jag hittade inte någonting om textilindustrin när jag googlade på textilindustri Motala. Då letade jag på biblioteket och de skickade mig till biblioteket i Linköping som hade en bok som var inlåst i ett rum. På en sida i den boken stod det om textilindustrin i Motala, berättar Åse.
– När vi också tar med textilindustrin belyser vi helhetsperspektivet, inte bara männens roll i industrin, säger Jaakko.

M ART LAB har gestaltat andra industrimiljöer i Sverige tidigare, bland annat Olofsfors bruk i Nordmaling och i Pytagoras i Norrälje. De har även varit i Motala tidigare.
– Motala känns som en bas som vi återkommer till, i och med att Åse bor här. Vi har en communitygrupp här och känner till staden ganska väl, säger Jaakko.
– Vi jobbar med residenset nu och fortsätter nästa år och då har vi verkligen tid att gräva lite djupare här också, säger Åse.
I februari 2021 ska M art Lab sätta upp en större föreställning på Folkets hus. Tanken är också att de ska ha en mindre föreställning på Motala Gamla Folkets hus i oktober och medverka på Kulturnatten i Motala. Åse ska också ha en föreläsning i höst där hon berättar hur det går till när man gör dans av industrihistoria.

PÅ STARTSIDAN JUST NU