Klik venligst
MOTALA 2021-4-14 KL. 13:04

Törnqvist om jobbiga pressen som till slut blev till lättnad

Av Anton Rimstedt

MOTALA/LINKÖPING. Motalakillen och LHC-forwarden Henrik Törnqvist har valt att ägna en stor del av sitt liv åt att spela hockey. Men aldrig förr har han nog varit så glad över att få slippa spela som när han ser Brynäs och HV71 göra upp i den matchserie som LHC med en hårsmån lyckades undvika.

Törnqvist om jobbiga pressen som till slut blev till lättnad
Henrik Törnqvist. Foto: Gustaf Douhan/LHC.

– Det känns otroligt skönt att slippa spela de matcherna. Det är inga roliga matcher att spela, säger Henrik Törnqvist.

Det är dagen efter det att HV71 och Brynäs spelat den första matchen i serien om vilken av de två anrika föreningarna som tvingas flytta ner från SHL till Hockeyallsvenskan. En degradering för det lag som förlorar som kommer innebära att många människor förlorar sina jobb, potentiellt sämre förutsättningar för föreningens ungdomsverksamhet, ekonomiska och känslomässiga sår för staden, det lokala näringslivet och framför allt för lagets supportrar. Det är lätt att förstå den lättnad som Henrik Törnqvist, född och uppvuxen i Motala och hockeyfostrad i LHC sedan 15 års ålder, känner inför att Linköping Hockey Club slapp undan.

Det var en sista dryg månad av grundserien där resultaten vände uppåt som räddade kvar LHC.

– Den ska vi vara väldigt nöjda med, med tanke på var vi låg i tabellen för en-två månader sedan och var väldigt uträknade av många. Att vända den trenden och klara oss kvar i SHL utan kval, det ska vi vara glada för, säger Henrik Törnqvist och lägger snabbt till:

– Samtidigt finns det väldigt mycket som vi kan göra bättre, men slutet av säsongen får vi absolut ta med oss tycker jag.

När Östgötatidningen pratar med Henrik Törnqvist har det också gått exakt en vecka sedan Växjö besegrade Brynäs, vilket innebar att LHC hade säkrat SHL-kontraktet.

– Det var en oerhörd lättnad. När det blev klart efter en så lång tid med osäkerhet så var det en stor sten som föll från axlarna.

Att spela om SM-guld och medaljer på mästerskap är en sak, en typ av press. Att spela för att rädda kvar en förening, som också råkar vara den förening du själv har i hjärtat, på en viss nivå med allt vad det kan innebära för en stad och ett samhälle, är något annat. En annan typ av press.

– Jag känner extra mycket, så är det. Jag har varit här länge och det är Linköping och Motala som är mitt hem. Det är ännu mer press då. Man vill leverera för både supportrar, klubb och stad. Det har inte varit roliga månader på det sättet. Man vill ju lyckas, man vill ha kul, istället för att hela tiden ha kniven mot strupen, säger Henrik Törnqvist.

Går det att koppla bort den här pressen, och känslan att LHC faktiskt kan åka ur, i vardagen och utanför hockeyn?

– Nej, den bär man med sig hela tiden skulle jag säga. Man försöker koppla bort det när man kommer hem och är med familj och vänner, men det finns ändå hela tiden i bakhuvudet att vi är i den situationen vi är och att vi måste börja vinna matcher.

Hur jobbigt kan det vara när man tänker på det som mest?

– Man mår inte bra. Det har varit några jobbiga månader mentalt, och det var det som var så skönt när vi började vinna igen och kunde vända på det där.

Henrik Törnqvist har kontrakt med LHC även nästa säsong och efter det säkrade SHL-kontraktet finns en hunger att få komma tillbaka och visa att LHC är att räkna med på högsta nationella hockeynivå.

– Jag ser redan fram emot nästa säsong.


Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU