Klik venligst
MOTALA 2020-3-9 KL. 08:00

Så ska de lära känna nytt folk – i Borensberg

Av Lotta Hofström

BORENSBERG. Hur lär man känna nytt folk? Kanske genom att cykla runt på byn – och äta trerätters med okända par. Den idén fick kusinerna Jenny Engerfelt och Emma Albrektsson, som nu bjuder in borensbergare till en cykelfest.

Så ska de lära känna nytt folk – i Borensberg
"Fokus är på att lära känna varandra, ha en kul kväll och träffa folk. Tanken är att det ska bli en tradition", säger Jenny Engerfelt som med sin kusin Emma Albrektsson bjuder in borensbergare till en cykelfest. Foto: Privat

Efter flera år på annan ort flyttade både Jenny och Emma med sina partners tillbaka till Östergötland för att leva småbarnsliv.
– Sedan insåg vi att det skulle vara kul att lära känna nytt folk i Borensberg. Så vi startade en Facebook-grupp för att kolla intresse för en cykelfest och där blev vi över 100 medlemmar bara efter något dygn, berättar Jenny.

DEN TREDJE lördagen i april är cykelfesten planerad och hittills har 55 par anmält sig.
Eventet arrangeras för 70-, 80- och 90-talisterna vilket skapat lite sura miner bland 60- och 50-talisterna.
– Ja, det är några enstaka som tycker att det är taskigt att vi utesluter dem. Men är man 50 plus, och bor i ett litet samhälle, så har man oftare ett eget umgänge än vad vi som flyttar in har. Borensberg har ganska stor inflyttning och vi fokuserar på folk i vår situation, på småbarnsfamiljer som kan behöva komma ur bubblan en stund, säger Jenny.

CYKELFEST är ett fenomen som finns runt om i världen och som genom åren också funnits på olika orter i länet, bland annat i mindre skala i Borensberg.

En cykelfest går ut på att cykla omkring till olika hushåll för att äta med okända par.
– Som par ska du antingen laga en förrätt, huvudrätt eller efterrätt och så kommer två hemliga par hem till dig. Sedan cyklar man vidare till ett annat par. Paren kan se ut hur som helst – man kan para ihop sig med en kompis eller granne, säger Jenny.
– Det är lite pill och logistik så att man inte ska träffa samma personer, lägger hon till.

CYKELFESTEN kan, som i Borensberg, avslutas med ett party i en större gemensam lokal.
– Vi valde Ångbageriet för att det är kul att stödja dem nu när de har renoverat och öppnat för fester. Det är en väldigt fin lokal, säger Jenny.
Under kvällen kan det serveras vin.
– Så vi uppmanar alla att ha hjälm på sig. Men fokus är på att lära känna varandra, ha en kul kväll och träffa folk. Tanken är att det ska bli en tradition!

I april arrangeras cykelfesten där okända par ska äta trerätters hos varandra. Eventet riktar sig till föräldrar i barnfamiljer "som kan behöva komma ur bubblan en stund", säger Jenny Engerfelt som arrangerar cykelfesten med kusinen Emma Albrektsson.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Chokladkonstnären skapar unikt påskgodis
VADSTENA 2020-4-8 KL. 08:00

Chokladkonstnären skapar unikt påskgodis

Kunderna kan säga: ”Det är för fint för att ätas!"

ÖSTERGÖTLAND 2020-4-7 KL. 14:31
Ödeshögs kommun vill rekrytera fler till vård och omsorg

Ödeshögs kommun vill rekrytera fler till vård och omsorg

"Alltid önskvärt om man har utbildning"


ÖDESHÖG 2020-4-7 KL. 13:49
Byalaget hjälper med hemleverans

Byalaget hjälper med hemleverans

Handlar mat och medicin: "Vi riktar oss till alla"


ÖSTERGÖTLAND 2020-4-7 KL. 12:38
Motala kvinnojour om männens coronavåld

Motala kvinnojour om männens coronavåld

"Vi gör allt vi kan för att hålla igång vår stödverksamhet"


Fler nyheter