Klik venligst
MOTALA 2020-1-26 KL. 01:00

Så blir äldre mer digitala

Av Carolina Fransson

MOTALA. Äldre i Motala ska bli mer delaktiga i den digitala tekniken genom projektet Digitala tjänster för alla. Vi besökte vårdboendet Björktrasten i Motala vid ett tillfälle då bibliotekspersonal var på plats och visade lekfull teknik.

Så blir äldre mer digitala
Blue-Bot är en golvrobot och med den kan man lära sig grunder i programmering. Foto: Carolina Fransson

”Digitala tjänster för alla” genomförs i Motala, Ödeshög och Åtvidabergs kommuner. Projektet leds av Regionbibliotek Östergötland och finansieras med medel från Digitalt först med användaren i fokus och Kulturrådet.
I projektet utbildas omvårdnadspersonal på några äldreboenden, LSS-boenden och dagcentrum i digitala tjänster och hur man på bästa sätt når brukarna. Syftet är att stärka brukarnas delaktighet och självständighet i samhället och att hitta metoder för hur biblioteks- och omvårdnadspersonal kan stötta dem.

NYLIGEN kom bibliotekspersonal på besök på Björktrastens vårdboende och med sig hade man surfplatta och en Blue-Bot, en golvrobot med bluetooth.

De boende fick testa att köra roboten på matbordet i köket.
– Vi vill väcka nyfikenhet och vi gör det enkelt. Med den här roboten lär man sig grunderna i programmering, berättar Emelie Ekholm, IT-handledare på biblioteket.
Personalen visade också olika saker man kan göra på surfplattan, till exempel ordpussel och matematiska övningar. De hade med sig olika fysiska pusselbitar som sattes ihop till en figur. Figuren skulle se likadan ut på bordet som på datorn.

PUSSLANDET väckte minnen hos 92-åriga Irma Hellqvist som berättade att hon i sitt yrkesverksamma liv arbetat med barn. Hon tyckte att det var spännande att göra övningarna.
– Det här var inte så förfärligt svårt. Jag tror att det skulle vara bra om vi plockade fram det här varje dag så vi får testa, säger hon.

PÅ VÅRDBOENDET har man under projektets gång två Ipads som de boende kunnat använda. Inger Karlsson är en av de boende på Björktrasten och hon ser framförallt på film på den.
– Jag tittar på Glamour och Hem till gården, berättar hon.
Att se på film eller lyssna på musik är det som de boende i första hand har varit intresserade av att använda den till, berättar Lotta Lundbom, undersköterska på Björktrasten.

Projektet pågår till och med sommaren 2020.


92-åriga Irma Hellqvist är en av de boende på Björktrasten. Här provar hon Blue-Bot tillsammans med Inger Hollström Flis, bibliotekarie på Motala bibliotek. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU