Klik venligst
MOTALA 2021-2-18 KL. 10:09

Prisad för sitt arbete – ändå inte bäst i familjen

Av Anton Rimstedt

MOTALA/GÖTEBORG. Fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Johan Orrenius hade varit pappaledig i fem månader när han i slutet av januari nåddes av ett oväntat besked. Journalisten från Motala hade tillsammans med kollegan Anders Bengtsson tilldelats utmärkelsen Årets sportjournalist av Svenska sportjournalistförbundet.

Prisad för sitt arbete – ändå inte bäst i familjen
Johan Orrenius är tillbaka på kontoret efter flera månaders pappaledighet. Dock sker mycket jobb hemifrån i dessa tider. Foto: Privat.

Östgötatidningen pratar med Motalasonen en dryg vecka efter beskedet, och under den tiden har Johan Orrenius återinstallerat sig på kontoret i Göteborg efter flera månaders pappaledighet.
– När man är inne på sin femte månad som pappaledig och har fullt sjå med att torka upp blodpudding från golvet så går man inte och tänker på att nu kommer nog någon snart att belöna mig för min journalistik, säger Johan Orrenius.

Men belönad blev han. Tillsammans med kollegan Anders Bengtsson för sitt arbete med magasinet Offside.
– Vi är två chefredaktörer och jobbar väldigt nära och ihop. Så det var väl svårt att sära på oss där. Jag blev jätteglad. Lite förvånad då jag som sagt tillbringade halva 2020 med att vara pappaledig. Men jag misstänker väl att det var något som vi hade samlat ihop till, att vi över tid har gjort bra grejer. Offside har varit ganska stilbildande och drivit på kvälls- och morgontidningar att våga satsa på lite längre berättande, så jag ber verkligen inte om ursäkt för priset, säger Johan Orrenius.

– Det finns Erik Niva och flera andra som idag skriver om fotbollen på liknande sätt som vi gör. Fotbollen är idag som ett monster som täcks från alla håll egentligen. Så det blir ännu svårare att hitta egna unika berättelser. Vi vill försöka gå dit andra inte går.

Just Erik Niva, fotbollsjournalist på bland annat Aftonbladet och tidigare mottagare av utmärkelsen Årets sportjournalist, brukar belysa fotbollens betydelse som ”världens största kulturfenomen”. Att komma bortom prestationer på plan i sin bevakning är något som Johan Orrenius strävar efter.

– Jag kan fortfarande märka att man får vissa fördomar kastade emot sig bara för att man väldigt intresserad av fotboll. Det är inte helt ovanligt i ett avsnitt av På Spåret att om det kommer en sportfråga och man inte kan den så ska man gärna skratta lite åt det, vilket inte händer kring ett annat ämne, säger Johan Orrenius och fortsätter:

– Jag tror att det faktum att Offside, och senare andra, tog fotbollen på stort allvar, man kan ofta berätta om ett helt land genom fotbollen, har gjort det lite lättare för såna som mig, som lätt annars hade fått stämpeln som ”fotbollsfåne”.

Innan Johan Orrenius kom till Offside hann han bland annat med några år på Expressen, men varken han eller brodern Niklas, flerfaldigt prisad journalist på DN, har glömt bort var de kommer ifrån.

– Jag kallar fortfarande Motala för hemma, trots att jag inte har bott där på 20 år. Jag försöker hänga med mycket i vad som händer i Motala. Det känns som att rötterna bara blir starkare faktiskt.

Om brodern Niklas jobb säger Johan så här:
– Han har på många sätt ett mycket tuffare jobb än vad jag har, eftersom han ofta rapporterar om ämnen som engagerar många människor på ett annat sätt än de ämnen jag rapporterar om. En publicering från honom innebär ofta att han får lägga mycket tid efteråt på att följa debatten och följa upp.

Efter ditt pris, vågar du sticka ut hakan och säga att du är bästa journalisten i familjen?

– Nu fick jag ett pris här, men Niklas har en massa fina utmärkelser och har nått betydligt bredare än jag. Så jag är lillebror i passet och det är jag nog även journalistiskt, även om jag tycker att jag gör vissa saker väldigt bra, säger Johan Orrenius.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU