Klik venligst
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

Av Anton Rimstedt

MOTALA. Förra veckan rapporterade vi om Mjölby Hockeys stängda junior- och ungdomsverksamhet. Likadant ser det ut i Motala kommun och för IFK Motala, trots att bandyn spelas utomhus.

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
IFK Motalas klubbchef Pär Beckne framför en isstadion som gapar tom förutom när A-laget tränar eller har hemmamatch. Foto: Carolina Fransson.

IFK Motalas A-lag är ett av få lag i västra Östergötland som har haft igång någon form av verksamhet sedan den 20 december, när de senaste restriktionerna kring kommunala anläggningar kom. Laget i bandyns Elitserie är igång med träningar och matcher då yrkesutövande idrott får fortgå, dock utan publik.

Men varken juniorer eller ungdomsspelare syns till på isstadion i Motala sedan den 20 december.

– Med all respekt för coronan men man stänger ute fel folk. Det är viktigt att ungdomarna får röra på sig och det sociala är ju också viktigt, säger IFK Motalas klubbchef Pär Beckne.

Till en början var barn och ungdomar 15 år eller yngre helt undantagna från de restriktioner som i höstas infördes kring föreningsverksamhet och idrott, men i mitten av december skärptes rekommendationerna ytterligare från regeringshåll och sedan dess har det i många kommuner och regioner varit en total nedstängning av allt idrottande på föreningsnivå. På vissa platser har man gjort annorlunda bedömningar och antingen fortsatt verksamheten för barn under 15 eller kört på med de aktiviteter som kan bedrivas i utomhusmiljö.

Trots att bandyn i Motala bedrivs just i utomhusmiljö tog kommunen beslutet att stänga ner alla kommunala idrotts- och fritidsanläggningar med omedelbar verkan fram till den 24 januari.

– De har bara stängt igen och tycker att det är det bästa de kan göra. Vi har ihop med andra föreningar skrivit ett brev och efterlyst dialog med kommunen, så vi hoppas väl att kunna få det, säger Pär Beckne.

IFK Motalas klubbchef är märkbart frustrerad över situationen och att han inte är glad på Motala kommun behöver inte sägas rakt ut.

– Vad ska vi svara våra ungdomar som har kontakt med ungdomar i andra städer, där man får träna, säger Pär Beckne och fortsätter:

– Vi är livrädda att vi ska tappa ungdomar för framtiden. Det otäcka är om ungdomar börjar att bara sitta hemma, då är vi illa ute.

I förra veckans artikel intervjuade vi Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, tidigare östgötsk landshövding. Då delade han Pär Becknes rädsla:

– Den möjliga konsekvensen att ungdomar slutar komma till föreningsidrotten kan innebära ett högt pris folkhälsomässigt, sa Björn Eriksson då, och lägger den här veckan till:

– Det som stör oss mycket med hur det ser ut just nu är att föreningsledd aktivitet för barn är mycket, mycket bättre ur smittskyddssynpunkt än att alla gör som de vill och är mer ute på lekparker och allt vad det är.

Pär Beckne håller med.

– Motala kommun uppmanar ju till att man ska vara utomhus och röra på sig. Här nere har vi 7000 kvadratmeter is. Med nya pandemilagen, om isen hade varit ett köpcentrum, så hade vi fått ta in 700 personer.

Anton Rimstedt

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne framför en isstadion som gapar tom förutom när A-laget tränar eller har hemmamatch. Foto: Carolina Fransson.


PÅ STARTSIDAN JUST NU