Klik venligst
MOTALA 2022-3-2 KL. 16:23

Motalatrio ställer ut tillsammans på Konstgalleri Vättern

Av Mia Karlsvärd

MOTALA – Det här är första gången vi har något lokalt. Man måste tycka om det man visar, och de här konstnärerna har tre olika stilar, säger galleristen Göran Hultin, Konstgalleri Vättern i Motala.

Motalatrio ställer ut tillsammans på Konstgalleri Vättern
Madeleine Swanström, Karin Mårtensson och Hellen P Toivola ställer ut på Konstgalleri Vättern i Motala. Foto: Mia Karlsvärd.

Först ut med lokal anknytning sedan Göran Hultin tog över galleriet blir Hellen P Toivola, blandteknik och grafik, Madeleine Swanström, akvarell och Karin Mårtensson, måleri.

Konstgalleri Vättern har funnits i Motala sedan 1978 och etablerades av förra ägaren Seved Isaksson. Galleriet drivs idag med samma inriktning av Göran Hultin.

Alla tre är verksamma i Motala och har alla valt att dröja lite med sin karriär som konstnärer.

– Jag hade min första riktiga utställning 2005. Dessförinnan har jag jobbat som lärare. Därefter studerade jag konstvetenskap. Som examensarbete gjorde jag en utställning i Uppsala domkyrka, berättar Madeleine Swanström.

– Jag var jättesugen på att söka till en folkhögskola med konstinriktning efter gymnasiet men fick rådet att skaffa mig arbetslivserfarenhet. Sedan rullade det på, och först senare valde jag att utveckla mitt konstnärskap, berättar Hellen P Toivola, som de senaste åren studerat via nätet för att utveckla olika tekniker för sin konst.

– Jag försökte hitta en väg efter gymnasiet. Ett tag tänkte jag bli möbeltapetserare. Sedan blev det familj. Nu när jag är äldre finns det mer utrymme för konsten, säger Karin Mårtensson.

Att ni valde att vänta med konsten, vad har det betytt för er?
– På sätt och vis är jag glad att jag har gått den här vägen, jag har inget att förlora. Det har skapar en frihet. Jag vågade inte när jag var 20 år. För osäkert ekonomiskt, säger Madeleine Swanström.

– Jag är glad för den erfarenhet jag har nu, säger Karin Mårtensson.

– Jag är rädd för att min kreativitet ska förstöras om jag skulle ägna mig åt konsten på heltid. Nu efter pandemin är det kul att få ha något att jobba med igen och att få samarbete med en gallerist, säger Hellen P Toivola.

Vernissage på Konstgalleri Vättern är den 5 mars. Utställningen finns att se fram till den 15 mars.

Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU