Klik venligst
MOTALA 2020-2-10 KL. 13:38

M Art Lab ska skapa dansmöten med Motalaborna

Av Carolina Fransson

MOTALA. Det har startats ett dansresidens i Motala och det kommer att ledas av danskollektivet M Art Lab. Under 2020 ska M Art Lab ut och dansa i Motala. Genom att vara på olika platser, och möta människor där, ska de gestalta hur livet är – eller hur det var – på de olika platserna. På sikt ska det resultera i en större föreställning i februari 2021.

M Art Lab ska skapa dansmöten med Motalaborna
M Art Lab består av Jaakko Kulmala, Isabell Gisslegård, Malin Stenholm och Åse Wallberg. Foto: Pressbild

Dansresidenset är en del i det treåriga projektet Möten i Dansen, vars syfte är att fördjupa och befästa dansens position ytterligare genom mötet med professionellt konstnärsskap, lokalt arrangörsskap, platser och dess invånare.

Statens Kulturråd har beviljat Region Östergötland och Riksteatern Östergötland medel för projektet och det genomförs på tre olika orter i Östergötland; i Motala, Vadstena och Norrköping.

I VADSTENA har dansresidenset funnits sedan augusti 2019. Nu är det Motalas tur och en styrgrupp med representanter från Region Östergötland, Riksteatern Östergötland, Motala kommun, K-ringen och Motala Teaterförening har valt ut M Art Lab att leda dansresidenset.
– Dansen har inte varit så stor i Motala. Den har en skaplig publik, men inte så stor som vid konserter och teatrar. Vi hoppas att det här ska kunna ändra på det, säger Rolf Karlsson, kassör och marknadsförare i Motala Teaterförening.

M ART LAB, som består av Jaako Kulmala, Isabell Gisslegård, Malin Stenholm och Åse Wallberg, har sin bas i den komplexa, exakta, mekaniska, poetiska och intrikata Maxotekniken. De har tidigare gestaltat andra industrimiljöer i Sverige.

ÅSE kommer från Motala och övriga medlemmar från Stockholm och Stavanger. Tidigare har de besökt bland annat Dockan-området vid Göta Kanal och Industrimuseet, för att få en inblick i några gamla historiska miljöer som finns i Motala.
– En utmaning blir att nå ut till en publik som kanske inte skulle besöka en dansföreställning annars. När vi besöker de olika platserna levandegör vi dem, och många är nyfikna. Äldre människor har kommit förbi och berättat om hur det har varit att arbeta på platsen, säger Jaako Kulmala.

Gruppen kommer också att arbeta en hel del med olika workshops.

M Art Lab. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Chokladkonstnären skapar unikt påskgodis
VADSTENA 2020-4-8 KL. 08:00

Chokladkonstnären skapar unikt påskgodis

Kunderna kan säga: ”Det är för fint för att ätas!"

ÖSTERGÖTLAND 2020-4-7 KL. 14:31
Ödeshögs kommun vill rekrytera fler till vård och omsorg

Ödeshögs kommun vill rekrytera fler till vård och omsorg

"Alltid önskvärt om man har utbildning"


ÖDESHÖG 2020-4-7 KL. 13:49
Byalaget hjälper med hemleverans

Byalaget hjälper med hemleverans

Handlar mat och medicin: "Vi riktar oss till alla"


ÖSTERGÖTLAND 2020-4-7 KL. 12:38
Motala kvinnojour om männens coronavåld

Motala kvinnojour om männens coronavåld

"Vi gör allt vi kan för att hålla igång vår stödverksamhet"


Fler nyheter