Klik venligst
MOTALA 2020-3-4 KL. 10:18

Blivande föräldrar får tips om privatekonomi

Av Carolina Fransson

MOTALA. Att ha barn kan vara en prövning för privatekonomin. Hur förbereder man sig innan det är dags att bli förälder för första gången? Familjerätten delar sedan en tid tillbaka, i samarbete med budget- och skuldrådgivningen, i Motala ut en bok i privatekonomi till blivande föräldrar.

Blivande föräldrar får tips om privatekonomi
Britt-Marie Glaad på budget- och skuldrådgivningen i Motala råder blivande föräldrar att vara uppmärksamma på de små summorna. 200 kronor här och 200 kronor där under en lång tid blir mycket pengar. Foto: Carolina Fransson

Boken heter Ditt barn och dina pengar och har delats ut i lite drygt ett halvår i samband med att familjerätten träffar förstagångsföräldrar som inte är gifta och ska fastställa faderskapen. Det kan vara sambos och ensamstående föräldrar.

– VI DELAR UT DEN i förebyggande syfte, så att föräldrarna ska få grepp om hur ekonomin kan komma att förändras. Boken är viktig för alla och jag hoppas att vi på sikt ska kunna nå även de som är gifta och inte kommer till familjerätten. Den ger inga pekpinnar. Det är en bra grundbok som till exempel handlar om hur man planerar sin föräldrapenning innan och efter att barnen kommit. Boken är uppdelad i tre stycken; en när man är gravid, en när barnet precis kommit och en när barnet är lite större. Den hänvisar också till andra sidor där man kan läsa mer, säger Britt-Marie Glaad på budget- och skuldrådgivningen i Motala.

MÅNGA FÖRÄLDRAR söker hjälp hos budget- och skuldrådgivningen i dag, men det sker oftast i ett senare skede, berättar hon.
– Jag tror att många är medvetna om sin ekonomi och hur man ska tänka, men samhället har förändrats mycket de senaste 20-30 åren. Förr använde man det man hade eller köpte det man hade råd med. I dag kan man ta mycket konsumtionslån eller köpa först och betala sen. Kreditprövningarna var hårdare förr och det var svårare att bli beviljad ett lån. 2007 ändrades kreditprövningarna och det märker vi av, säger hon. – Man kan vara ung ensamstående förälder eller gift och ha bott i hop i tio år och byggt upp en stabil ekonomi. Det finns inte två hushåll som är lika, men en fälla, som alla kan hamna i, är att allt är så lättillgängligt på nätet. Det krävs bara ett tryck för att handla på kredit. Många tar den lägsta avgiften, men tänker inte alltid på hur lång tid avbetalningen är på. Man tänker att 200 kronor i månaden klarar jag, men blir det 200 kronor här och 200 kronor där under en lång tid blir det ganska mycket pengar, säger hon.


Fyra tips till nyblivna föräldrar om privatekonomi:
Britt-Marie Glaad på budget- och skuldrådgivningen i Motala delar med sig av några tips till nyblivna föräldrar.
1. Planera. Gör en budget redan vid graviditeten över kostnaderna som kan komma under år ett, två och tre.
2. Tänk klimatsmart och ekonomiskt. Mycket kan köpas second hand. Barnen är små under en kort period och det är sällan som de hinner slita ut det de har.
3. Se över vilka gratis aktiviteter som finns. Öppna förskolan och att bara vara i skog och parker till exempel. Eller att vara hemma och leka eller rita med barnen.
4. Undvik att ta lån. Om du måste ta lån -kolla upp under hur lång tid du behöver betala av på det. Det är bra om du kan betala av det inom ett halvår eller innan saken är förbrukad, så du inte behöver köpa något nytt och ta ett lån till.

PÅ STARTSIDAN JUST NU