Klik venligst
MOTALA 2021-11-25 KL. 09:03

Att aldrig släppa sin dröm – Björn, 56, har förverkligat pojkdrömmen om rockturné

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Östgötska hårdrocksbandet Bürner har funnits sedan 2017 och nu har de fått chansen att ge sig ut på en Norden-turné. Men pojkdrömmen som Borensbergsbon Björn Ohlson nu har förverkligat tillsammans med de andra i bandet har funnits där betydligt längre än fyra år.

Att aldrig släppa sin dröm – Björn, 56, har förverkligat pojkdrömmen om rockturné
Björn Ohlson mellan basisten Mats Thuresson och trummisen Janne Andersson. Foto: Mia Karlsvärd.

Vi tar kontentan av den här historien direkt. Det är aldrig försent att förverkliga en livslång dröm. Även när man tror att tåget har gått så kan det dyka upp där på perrongen, inte försenat, bara inte riktigt på den tid man först hade trott att det kanske skulle kunna komma. Ni vet, den som väntar på något gott... Vi pratar med Björn Ohlson, 56, som är ett äkta exempel på det.

– Jag och basisten Mats Thuresson började spela ihop när vi var 16 och gick på gymnasiet. Vi hade ett band redan då och också då var det hårdrock. Det var på fullt allvar och världens ös redan då. Väldigt likt det vi gör nu faktiskt.

Men så kom jobb, familj, barn och annat emellan för Motalakillen Björn och Mats från Åtvidaberg. Livet ropade. För Björn Ohlson kom även tävlande i speedway emellan faktiskt.
– Men vi sa då att vi skulle spela ihop någon gång i framtiden igen, berättar Björn.

När de sa det så var de 24 år och deras gemensamma musikprojekt lades på is. Båda höll igång med musiken på lägre nivå i lite olika coverband genom åren, släppte aldrig den där pojkdrömmen om rockturné helt. Men vi behöver spola fram 29 år, till 2017, för nästa kapitel i Björn Ohlsons och Mats Thuressons gemensamma musikliv. Då fanns tiden och utrymmet för att väcka nytt liv i projektet som där och då fick namnet Bürner. Nytt band, men med samma gamla gymnasieduo.
– Vi hörde på det vi gjorde att ”fan, det låter bra alltså”. Det är en sak att spela andras låtar och köra covers, det är en helt annan att skriva egen musik och spela den, säger Björn Ohlson och fortsätter:
– Kör du covers så vet du att du kan välja en låt som 95 procent kommer tycka om. Kör du Abba i Sverige så kommer alla tycka att låten är bra, i princip. Men spelar du din egen musik och hör att det nog kommer att hålla och att det låter bra, det är något helt annat.

En sångare och en basist som började skriva låtar med elektronisk trummaskin.
– Så när vi kom igång behövde vi leta efter en trummis. Vi hade ögonen på Janne, som spelade i flera andra band, och till slut lyckades vi övertala honom att hoppa på. Vi skickade våra låtar till Janne och när han kom så var han så påläst att han kunde alla låtar.

Janne Andersson från Linköping blev Bürners trummis.

Och i början fick de internationell draghjälp från en bekant som hade musiktentaklerna ute i Los Angeles av alla ställen.
– Genom den här killen i Los Angeles så fick vi en spelning där, i LA, som vi åkte över och genomförde. När vi sen kom tillbaka så spelade vi in låtarna i en studio och la ut dem på Spotify och Youtube och flera andra ställen. Vi fick rätt bra respons på det, och helt plötsligt ringde ett skivbolag från Italien och ville sajna oss. Vi skrev på och därigenom fick vi göra en skiva, och det var vi väldigt glada för. Det är ju en ”milestone” i en musikmänniskas liv, säger Björn Ohlson.

Snöbollen var i rullning och av bara farten vann Bürner tävlingen P4 Nästa i Östergötland 2019 med låten ”Hey Hey”.
– När vi blev spelade i radio så märkte vi vilken fart det tog på Spotify och på Youtube.
Sen hände det som hände oss alla. Pandemin. Bürner skulle ha släppt sin skiva våren 2020, men med tanke på de begränsade möjligheterna Att marknadsföra sig i pandemins spår så beslöt man sig för att skjuta upp releasen. Men längre än till september 2020 ville man ändå inte vänta, trots att pandemin inte gav med sig.

Efter albumet Baptized in Gasoline har Bürner blivit uppmärksammade på flera radiokanaler i olika länder, har blivit månadens band på en poddradiostation i USA och har spelats på liknande ställen i exempelvis Australien.
– Man blir både förvånad och imponerad över detta nätets genomslagskraft, säger Björn.

”Radiohiten” Hey Hey har i två olika Spotifyversioner spelats över 70 000 gånger.
– Vi bjuder på oss själva i alla kanaler och det är jävligt mycket humor. Man kan tycka att det låter tråkigt, men man måste vara igång på sociala medier hela tiden, är man inte det så försvinner man till slut i bruset.

Men nu är det alltså dags. När ni läser det här så har Bürner precis avslutat turnén tillsammans med brittiska bandet Orange Goblin. Bürner agerar förband åt rutinerade Orange Goblin, med start i Köpenhamn den 11 november och mål i Helsingfors den 20 november.
– Det är vår pojkdröm som håller på att bli verklighet. Vi kunde väl egentligen inte drömma om att det skulle få fäste nu. Samtidigt har det hela tiden funnits en tro på att om vi skriver tillräckligt bra musik så kommer folk till slut vilja lyssna på det. Och det finns ingen ålder på musik, Mick Jagger och Keith Richards skulle kunna vara morfar till...

...Till mig!

– Ja, till dig! Men de håller fortfarande, gubbarna. Och nu händer det för oss, då gäller det att ta vara på chansen.
Anton RimstedtHär är de på scen, Bürner. Foto: Mia Karlsvärd.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Bladvändarkänslan i Östgötasviten – Gertrud Hellbrand om sitt författarskap
ÖSTERGÖTLAND 2022-1-21 KL. 17:26

Bladvändarkänslan i Östgötasviten – Gertrud Hellbrand om sitt författarskap

"En utmaning att låta karaktärerna utvecklas över tid".

Mantorpsbon dömer OS under speciella förhållanden
MJÖLBY 2022-1-21 KL. 13:31

Mantorpsbon dömer OS under speciella förhållanden

"Testas varje dag".

Motalafamilj deltar i
MOTALA 2022-1-19 KL. 15:10

Motalafamilj deltar i "Talang"

På fredag deltar familjen "Staaf Magic" i tävlingen "Talang" på TV 4.

MJÖLBY 2022-1-19 KL. 11:50

"Att sköta en golfklubb är som att sköta ett företag"

–Det har varit en lång och spännande resa, säger Per Borthen, som vid årsskiftet slutade som ordförande för Mjölby golfklubb.

Varg utanför Skänninge?
MJÖLBY 2022-1-19 KL. 09:08

Varg utanför Skänninge? "Man kan i princip förvänta sig att varg går igenom länet då och då"

Och hur ska media förhålla sig till den här typen av "vargpaparazzi-journalistik" egentligen?

Fler nyheter