Klik venligst
MOTALA 2020-9-7 KL. 11:14

Aktivitetshus för unga har öppnats i Motala

Av Carolina Fransson

MOTALA. Motala kommun har öppnat ett nytt aktivitetshus, KA Ungdom, i centrala Motala. Det drivs av ungdomar med stöd av projektledare Christian "Boris" Sjöström Verbenac som tidigare arbetade på numera nedlagda Hallen.

Aktivitetshus för unga har öppnats i Motala
I det nya aktivitetshuset kan man bland annat spela bordtennis. Foto: Pixabay

Det är bildningsförvaltningen och socialförvaltningen som står bakom projektet som även innebär ett nära samarbete med studieförbund och föreningar.
Aktivitetshuset ska under hösten drivas som ett projekt i Kulturakademins lokaler på Urban Hjärnes väg i centrala Motala. Till en början blir det fram till årsskiftet.
–Vi kör en prövotid nu för att se hur det mottas. Jag tror det här kommer att bli en kanonsatsning. Jag har mycket idéer, säger Boris.

PÅ AKTIVITETSHUSET kommer man att arbeta mycket mot problematik kring droger, gängbildning och attityder till andra. Lokalen, som är en gammal teater- och konsertlokal, är i stort sett helt anpassad efter den nya verksamheten nu. Det finns en stor konsertsal, fiket har inretts som ett vardagsrum och en tidigare backstageloge ska bli ett dansrum. Lokalen kommer att vara öppen två kvällar i veckan för alla som går i högstadiet och gymnasiet. Gymnasieungdomar får komma varannan torsdag och fredag och högstadieungdomar varje lördag.

PREMIÄRKVÄLLEN VAR i torsdags och Boris uppskattar att ett 40-50-tal gymnasieungdomar var där under kvällens gång. Ett 20-tal var inne samtidigt i lokalen som är stor och har flera rum.
– Vi fick jättebra respons. Många var nyfikna på lokalen. Det var kul att se att väldigt många hittade till vår lokal, och att det var många nya som sa att de inte hade besökt någon ungdomsmötesplats tidigare, säger han.
Under premärkvällen visades lokalen upp och det var gratis glassbar. Unga träffades för att spela tv-spel, pingis och eller bara för att umgås och prata. Även i lördags, då det var premiär för högstadiekvällarna, var det full rulle i aktivitetshuset.
– Riktigt lyckat blev det. Mycket ungdomar och mycket aktivitet i lokalerna, säger Boris. Under högstadiekvällarna arbetar fyra högstadieungdomar och under gymnasiekvällarna arbetar fyra gymnasieungdomar tillsammans med Boris.

UNGDOMARNA FÅR själva komma med förslag på aktiviteter i aktivitetshuset. Boris berättar att det bland annat kommer att bli lite evenemang som ungdomarna får vara med och planera och arrangera. –Jag driver projektet och de har hand om fiket, idéerna och aktiviteterna, förklarar han.
Boris har tidigare arbetat på Hallen, men förtydligar att det här är ett helt nytt arbetssätt och ingen fortsättning på Hallens verksamhet.
– Det påminner om Hallen, men för det tränade ögat är det stor skillnad. Vi har ett annat arbetssätt här där unga får ta mer eget ansvar och där vi har andra samarbetspartners, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fortsatt många på sjukhus – och så många har smittats i respektive kommun
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-18 KL. 10:09

Fortsatt många på sjukhus – och så många har smittats i respektive kommun

Den gångna veckan kom Region Östergötland med en ny rapport om smittläget i länet.

Nya besöksguiden är för både turister och kommuninvånare
ÖDESHÖG 2021-4-16 KL. 14:08

Nya besöksguiden är för både turister och kommuninvånare

"Vi ville göra något speciellt för alla som vill utforska vår kommun".

Törnqvist om jobbiga pressen som till slut blev till lättnad
MOTALA 2021-4-14 KL. 13:04

Törnqvist om jobbiga pressen som till slut blev till lättnad

"Man vill ju lyckas, man vill ha kul, istället för att hela tiden ha kniven mot strupen".

”Här sitter vi, en normal familj med förstörda liv – med allting på paus”
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-13 KL. 14:21

”Här sitter vi, en normal familj med förstörda liv – med allting på paus”

Familjen berättar om domen som kastade omkull livet.

Familjens surrealistiska mardrömsdygn
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-13 KL. 14:02

Familjens surrealistiska mardrömsdygn

"Jag skrev i ett sms, på skämt, att om han inte svarar så ringer jag polisen".

Fler nyheter