Klik venligst
MJÖLBY 2022-1-19 KL. 09:08

Varg utanför Skänninge? "Man kan i princip förvänta sig att varg går igenom länet då och då"

Av Anton Rimstedt

SKÄNNINGE. Var det en varg som sågs utanför Skänninge ungefär en vecka in på det nya året? Ögonvittnen på plats är ganska säkra på vad de såg, men det är inte bekräftat att en varg skulle ha befunnit sig i den delen av länet. Och hur ska media förhålla sig till den här typen av "vargpaparazzi-journalistik" egentligen?

Varg utanför Skänninge?
Var é vargen? Det här är definitivt en varg. Men inte den varg som eventuellt fanns utanför Skänninge. Foto: Pixabay.

Ni läser artiklarna då och då. Någon tror sig ha sett en varg i närområdet, hör av sig till tidningen och tidningen pumpar ut rubriker om varg i närheten. Vargfrågan har vi på Östgötatidningen belyst förut från flera perspektiv och den är komplex. I långa intervjuer med både rovdjursföreningen och riksdagsledamöter på båda sidor i debatten har vi försökt bidra med kunskap och förståelse kring varför vissa går långt för att skydda vargen medan andra går lika långt för att begränsa rovdjurets utbredning.

Artiklar likt denna riskerar möjligtvis att spä på polariseringen i debatten kring varg. Så tonläget sänker vi och frågar Fredrik Näsman, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland, vad han tänker om den här "vargpaparazzi-journalistiken".

– Jag förstår att ni i media rapporterar. Det är många som är intresserade, eller berörda, av vargen och andra rovdjur. Men vargarna går långa sträckor och man kan i princip förvänta sig att någon varg går igenom länet då och då, säger Fredrik Näsman och fortsätter:

– Är man inte beredd på att det kan finnas varg i ens närhet så är det klart att det väcker känslor när man får reda på det. Sen ser jag inga konstigheter med att media rapporterar om det.

Var det då en varg som sågs i Ullevi utanför Skänninge en vecka in på det nya året? Bedöm själva utifrån bilden intill, men fotografen Irén Berg såg en varg och förmedlar att "Den höll hög fart med tydlig riktning söderut".

– Det är ju vilda djur, vi vet inte var de befinner sig från stund till stund. Men inventeringen håller på nu och vår fältpersonal åker runt i länet och följer upp rapporter på både lo och varg, säger Fredrik Näsman.

Är det i så fall en varg från Långbogenreviret det rör sig om?

– De vuxna och årets valpar rör sig inte utanför reviret, men fjolårsvalparna kan traska iväg och de kan gå långa sträckor.

Så det är inte konstigt om de har tagit sig till Skänninge?

– Nej, de kan traska flera län bort. Vi hade någon för något år sedan som tog den vägen söderut.

Anton Rimstedt


Det här fotot togs nära Ullevi utanför Skänninge ungefär en vecka in på det nya året. Är det en varg eller känns det bara så? Foto: Irén Berg.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter