Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-27 KL. 09:06

Uråldrig varelse med besynnerlig livscykel – på fiskekroken mitt i Mjölby?

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. En 80 miljoner år gammal art livs levande i centrala Mjölby? Alldeles troligt. Hade två fiskare räknat med att få varelsen på kroken? Alldeles säkert inte.

Uråldrig varelse med besynnerlig livscykel – på fiskekroken mitt i Mjölby?
Flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera). Foto: Stringfixer.

Kvällarna blir längre och skymningarna över Svartån är vackra så här i slutet av april. Harmonin i denna tillvaro lockar en och annan fiskare ner till ån i centrala Mjölby. Den här kvällen går två grabbar längs med vattendraget med varsitt fiskespö. Kastar ut sina stora drag ett par gånger på varje ställe i en process som långsamt förflyttar dem i riktningen in mot Mjölby centrum.

– Kolla, vad sjukt! Det kan inte vara sant, utbrister den ena killen efter att ha vevat in draget.

Jag hör inte vad det är han säger att han har fått på kroken, så när jag möter duon någon minut senare så frågar jag vad det var han fick på kroken.

– En mussla!

En levande riktig mussla?

– Ja! Det var sjukt att jag fick upp den.

Ska det finnas musslor här?

– Det är ett frågetecken, svarar killen.

Men visst finns det musslor i Svartån. Vad för mussla fiskaren fick upp förtäljer inte historien, men mycket troligt var det en flodpärlmussla. Denna uråldriga märkliga varelse finns i Svartån, just i området kring Mjölby och Boxholm. Bilder på pärlor från flodpärlmusslan i ett dokument från Världsnaturfonden (WWF) är tagna just i Svartån i Östergötland.

I samma WWF-dokument (Flodpärlmusslan - skogsvattnens skatt (2011) ) går att läsa att fossil har hittats som tyder på att arten är 80 miljoner år gammal. Den fanns alltså samtidigt som dinosaurierna strövade omkring på jorden. En stor del av den dåtida faunan är idag utdöd, men flodpärlmusslan är en av de arter som lever vidare.

Flodpärlmusslan har haft en stor utbredning över norra halvan av jordklotet. I dag är den dock försvunnen från många vattendrag och länder. På flertalet platser finns det endast gamla individer kvar, som inte lyckas att fortplanta sig på grund av förändringar i livsmiljön. I Sverige förekommer den från Skåne till Lappland. Sverige är det land som hyser merparten av flodpärlmusselbeståndet i Europa och som fortfarande har livskraftiga bestånd.

Flodpärlmusslan har också en mycket besynnerlig livscykel, som på flera sätt fascinerar. I juli släpper hanmusslorna ut sina spermier i vattnet. När honmusslan andas och äter får hon även i sig spermierna, varpå äggen befruktas och utvecklas till små larver, glochidier. Efter någon månad stöter honan ut larverna i vattnet. Vid varje fortplantning producerar en hona 3–4 miljoner glochidier. Larvernas uppgift är att hitta till gälarna på lax eller öring. Där lever de som parasiter 9–10 månader, och när de utvecklats till runt en halv millimeter stora miniatyrmusslor släpper de taget från fiskens gälar. Därefter driver miniatyrmusslorna med vattenströmmen och hamnar så småningom på en lämplig botten där de gräver ner sig. Endast en av 100 miljoner lyckas etablera sig som mussla. Efter mellan fem och åtta år har musslan blivit en centimeter stor och sticker upp ur bottenmaterialet. Musslan lever sedan ett stillasittande liv på samma plats.

Uppenbarligen så kan det stillasittande livet abrupt störas av att musslan fastnar i ett fiskedrag. Bra att veta då är att i Sverige är flodpärlmusslan sedan 1994 fredad enligt fiskerilagstiftningen. Man får inte plocka upp eller flytta levande musslor utan länsstyrelsens tillstånd.

Säkert är det heller inte att det var just en flodpärlmussla som Svartåfiskaren fick upp. 2008, i samband med projekteringen för järnvägsbron som skulle byggas över Svartån i Mjölby, upptäcktes också flera exemplar den mycket ovanliga tjockskaliga målarmusslan.

Anton Rimstedt










Svartån i Mjölby en fridfull aprilkväll. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU