Klik venligst
MJÖLBY 2020-1-24 KL. 10:46

Unga östgötar tävlar i matlagning

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. I mars tävlar tio lag med högstadieelever från hela Sverige i finalen av tävlingen Kockduellen. Fyra lag från skolor i Östergötland gjorde nyligen upp om en plats finalen. De tävlade på Dackeskolan i Mjölby och efter en, enligt juryn oerhört jämn tävling, skickades laget från Petrus Magni skola i Vadstena vidare till finalen.
Det var två lag från Vifolkaskolan i Mantorp, ett lag från Trojenborgsskolan i Skänninge och ett lag från Petrus Magni skola som tävlade. Eleverna fick en råvarukorg och skulle utifrån den komponera i hop varsin vegetarisk rätt.

Unga östgötar tävlar i matlagning
Frida Andersson och Ella Lennartsson från Vifolkaskolan tävlade med Wilmer Jonsson och Arvid Jensen Brand med vegetariska köttbullar, potatis, picklad lök och champinjonsås. Den picklade löken föll juryn särskilt i smaken. Foto: Carolina Fransson

När vi besökte Dackeskolans kök, där tävlingen avgjordes, höll såserna precis på att puttra klart och eleverna lade upp det som var färdigt på tallrikar.
Det arbetades intensivt och metodiskt i köket för att allt skulle hinnas klart under de 50 minuter som eleverna fick på sig att tillaga sina rätter.
Marie Sjögren, som arbetar på Ladugård 206 i Vadstena, var en av tre jurymedlemmar som när tävlingen var slut bedömde rätterna.
– Allihop är jätteduktiga och det är jättesvårt att utse en vinnare. Alla har något i rätterna som är väldigt bra. De vet vad de vill göra och kan så mycket med tanke på att de inte är så gamla och inte har haft så mycket hemkunskap i skolan. Man skulle önska att eleverna fick mer hemkunskap än de får med tanke på vilket intresse som finns, sa hon medan hon provsmakade rätterna.

En vinnare och tre tvåor utsågs till sist. Klemens Andersson, Arvid Karlsson och Felix Noske från Petrus Magni skola var glada vinnare. De tävlade med en rätt bestående cevapcici, klyftpotatis, tomatsås och sallad.
– Det kändes som att vi hade tid och vi hade en plan från början. Vi tänkte att de andra skulle göra något mer klassiskt svenskt och tänkte att vi skulle sticka ut med cevapcici, förklarade Klemens.
– Vi började med tomatsåsen så att kryddorna skulle hinna sätta sig för vi visste att det skulle ta längst tid, säger Arvid.


Klemens Andersson, Felix Noske och Arvid Karlsson blev etta och har nu gått vidare till finalen. De tävlade med cevapcici, klyftpotatis, tomatsås och sallad. Foto: Carolina FranssonChilibiffar, ugnsstekt potatis, morötter och yoghurtsås. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter