Klik venligst
MJÖLBY 2022-3-15 KL. 23:47

Stor glädje när unga möter gamla: ”Flera barn har aldrig träffat så gamla människor förut”

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Mötet mellan väldigt unga människor och väldigt gamla människor kan uppenbarligen resultera i mycket glädje, skratt och värdefullt utbyte. Det bevisades utanför entrén till Slomarps vårdboende förra veckan.

Stor glädje när unga möter gamla: ”Flera barn har aldrig träffat så gamla människor förut”
Klassiska "raketen" revs av på initiativ från barnen, de äldre hängde på så gått det gick. Foto: Anton Rimstedt.

Då kom nämligen en grupp femåringar från Prästgårdslidens förskola och besökte en grupp på ungefär dryga tio äldre boendes på Slomarp. Uppstarten för samarbetet mellan Prästgårdslidens förskola och Attendo, som numera driver vårdboendet i Slomarp, blev väldigt lyckad.
– Några av dem som är här ute idag är såna som aldrig annars vill vara med på aktiviteter. Som vi har svårt att få med. Men detta lockade ut dem och det är en stor vinst. Man ser glädjen i deras ögon när de i sin tur ser glädjen i barnens ögon, säger Emma Rosén, verksamhetschef Attendo Slomarp.

När Östgötatidningen anländer så sitter unga och gamla i en cirkel på olika sorters stolar utanför vårdboendets entré. Efter en liten stund tas det fram en presenning, eller kanske en fallskärm, som hela gruppen kollektivt tar tag i. Någon kastar in en boll som får fara omkring på det stora färgglada överdraget.
– Flera av dem som sitter här nu har tidigare i livet arbetat med barn, eller så vet vi att de tycker om barn och att det är naturligt för dem att umgås med barn. Så vi har lite grann valt ut dem som vi tror kommer ha störst glädje av det här, säger Emma Rosén.

Och också barnen visar stor glädje och nyfikenhet gentemot de äldre. Det är gruppen av de barn som till hösten ska börja i förskoleklass som nu är uppe på Slomarp.
– Det var lite nervöst och osäkert i början när vi kom. Men nu ser man att de börjar vänja sig vid situationen och det blir mer och mer avslappnat. Vi arbetar mycket med förutsägbarhet, att barnen ska veta vad som händer varje dag på förskolan, men detta var något som var lite svårt att förbereda dem på, eftersom man inte visste exakt hur det skulle vara eller hur barnen skulle tas emot av de äldre. Men vi har tillsammans på förskolan sett en film på hur det kan se ut när barn möter äldre, från det här programmet som gick på tv för ett tag sedan, berättar Mia Greverius, förskollärare på Prästgårdslidens förskola.

Både Mia Greverius och Emma Rosén tror att utbytet mellan generationer på det här sättet är viktigt för förståelsen mellan människor. Alla kan vi lära av varandra.
– Flera av barnen har aldrig ens träffat så här gamla människor förut. Det är nytt för dem. Så de här mötena är viktiga lärdomar, säger Mia Greverius.

Dessa träffar kommer under våren att fortsätta, varannan vecka är det tänkt att barnen ska besöka vårdboendet i Slomarp. Att döma av den inledande träffen så ser samtliga deltagare fram emot nästa träff.

Anton Rimstedt


Tillsammans höll de olika generationerna bollen i luften. Foto: Anton Rimstedt.Rodney Hellstadius var så glad att han körde upp fötterna i luften i en sittande spontandans. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter