Klik venligst
MJÖLBY 2021-12-14 KL. 23:51

”Samisk kulturboom” på Mjölby bibliotek

Av Ksenia Emelianova

ÖSTERGÖTLAND. Förra veckan intervjuade Östgötatidningen föreningen Sápmi i Östergötland. I veckans nummer fortsätter vi på samma tema och skriver om mötet med Mats Jonsson, författaren till serieromanen När vi var samer, på Mjölby bibliotek den 8 december.

”Samisk kulturboom” på Mjölby bibliotek
Föreningen Sápmi i Östergötland tillsammans med Mats Jonsson. Foto: Mjölby bibliotek.

Samernas ställning tas ofta upp i medier, de senaste veckorna i samband med Svenska kyrkans offentliga ursäkt till samiska folket och den fortsatta diskussionen om återlämnandet av samiska kvarlevor. Mjölby bibliotek har uppmärksammat den omdebatterade frågan genom att bjuda in sameföreningen och Mats Jonsson på besök.
– Minoritetsspråk är något som är intressant för biblioteket. Vi har en bokhylla med litteratur på samiska och romani för att lyfta fram nationella minoriteter, säger bibliotekschef Anya Feltreuter.

Kvällen började med att Eleonora Marsfjell, Madeleine Sáttoj Wedenberg och Jeanette Hedman-Waara från föreningen Sápmi i Östergötland berättade om sin verksamhet och sina nationella dräkter, koltar.
– Färgerna på koltar symboliserar naturen. Blått står för vatten och himmel, grönt är gräsets färg, gult associeras med solen och rött förknippas med natt och måne, förklarar Jeanette Hedman-Waara.

De hade med sig broschyrer med allmän information om samer, traditionella samiska slöjdföremål samt tygväskor och muggar med logotypen Sápmi i Östergötland. De sistnämnda kan man beställa på föreningens hemsida.
– Jättebra att det anordnas sådana föredrag och vi hoppas på fler tillfällen i framtiden. Vårt mål var att upplysa om föreningens syfte, vad vi har för planer framöver. Vi ser oss inte bara som förening för samer men även som upplyssningskälla om den sårbara samiska historien som behöver synas. Vi vill göra en satsning, alltså komma ut till skolor och berätta om hur samer lever idag, säger föreningens ordförande Eleonora Marsfjell.

Serietecknaren Mats Jonsson höll en timmes föreläsning om sin egen samiska historia som låg till grund för hans självbiografiska serieromaner.
– Man påstår att det pågår en samisk kulturboom. Jag skulle säga både ja och nej. Nej, eftersom berättelserna alltid har funnits men de som bestämmer vad vi ska lyssna och titta på har inte varit intresserade. Nu plötsligt finns det intresse. Och ja, det sker en kulturboom eftersom verken som hyllas nu inspirerar i sin tur till nya verk, hävdar Mats Jonsson.

Föredraget kretsade mycket kring den senaste boken, släkthistorien När vi var samer, som hade blivit den första serieromanen någonsin nominerad till Augustpriset i den skönlitterära kategorin. Mats tog med sig ett tiotal exemplar av den romanen som han sålde och signerade efter föreläsningen.
– Det är roligt att Mats har ett annorlunda angreppsätt i litteraturen, det vill säga att han skriver och tecknar serier. Vi får sällan besök av serieförfattare, särskilt serieförfattare för vuxna, kommenterar bibliotekschefen Anya Feltreuter.

Hur känns det att bli Augustprisnominerad?
– Det tog ett tag innan jag förstod att det var sant. Jag jobbade på serieförlaget Galago i femton år och där kämpade vi för att få till en sådan nominering. Nu hände det till sist och till och med jag själv blev nominerad. Det är ett mål som jag har haft länge, berättar Mats Jonsson.

Hur har det gått på författarbesöket?
– Det är mycket trevligt just eftersom sameföreningen har varit med. Då har det blivit som ett litet event och inte bara jag som pratar. Mycket folk kom och de verkade vara intresserade.


Ksenia Emelianova



Mats Jonsson håller föreläsning. Foto: Ksenia Emelianova.


PÅ STARTSIDAN JUST NU