Klik venligst
MJÖLBY 2020-6-15 KL. 09:39

Rakel Gustafsson är Årets företagare i Mjölby

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Årets företagare i Mjölby kommun 2020 är Rakel Gustafsson som driver gårdshotellet Himmelsby spa & konferens i Mantorp.

Rakel Gustafsson är Årets företagare i Mjölby
Pia Sejmyr, receptionschef, Rakel Gustafsson, VD, och Jonny Edepil, kökschef. Foto: Privat

– Det känns jättekul. Vi jobbar hårt och det här känns som ett bevis på att vi är på rätt väg och tillför kommunen något med vår verksamhet. Att hamna där vi är gör man inte ensam. Jag har fantastiska medarbetare som gör det här möjligt, säger Rakel.

MOTIVERINGEN LYDER: "Före detta sjuksköterskan Rakel Gustafsson har på tio år framgångsrikt byggt upp ett gårdshotell, i dag bestående av cirka 2 400 kvadratmeter på gården Himmelsby, belägen i centrala Östergötland. Rakel Gustafsson har med sin djärva satsning visat att det går att lyckas och hon är ett föredöme för andra kvinnliga företagare".
– Det är viktigt att gå från drömmar till handling. Att skriva ner sina drömmar på papper är det första steget, och sedan att vara beredd på hårt arbete. Sen är mitt tips att göra något som ingen annan gör. Kopiera inte någon annan. Vi har till exempel fiskpedikyr och en stor romersk simhall. Vi har också en varm källa som är tre gånger så stor som någon annan. I augusti räknar vi med att inviga en kopia av det ovala rummet. Vi kommer att bygga en helikopterplatta, ett kapell för 300 personer, ny reception, ny bar och kafé, 40 nya rum och 15 konferensrum. I höst kommer vi också att påbörja ett bygge av en padelhall. Jag tycker att det är viktigt att tänka utanför boxen, inte vara rädd för att ta i och tänka bort jantelagen, berättar hon.

PLANERNA FÖR GÅRDSHOTELLET är med andra ord många och det är under ständig utveckling.
– Jag tror att det är något som ligger i mig - att jag hela tiden vill expandera. Som entreprenör söker jag ständigt nya utmaningar, säger Rakel.
– Vi trodde att vi skulle få jobba lite hårdare, men i omsättning och intresse har det gått över förväntan sedan dag ett. Förra året landade omsättningen på drygt 28 miljoner kronor, vilket är helt fantastiskt. Det är därför vi har byggt ut så snabbt. Det har hela tiden varit fullbokat och vi har alltid varit för trångbodda, fortsätter hon.

NÅGRA UTMANINGAR har hon också stött på längs vägen.
– Det har varit utmanande att hitta strukturer, rätt personal och att växa in i nya lokaler. Men det är också alltid utmaningarna som inspirerar. Coronakrisen har också varit en utmaning, men vi har klarat den väldigt bra. Jag tror att det beror mycket på att vi har många ben att stå på. Vi har konferensgäster, företagsgäster och privatgäster. När några delar av verksamheten gått sämre har andra gått bättre. Vi hade under våren bra omsättning när det gällde privata gäster och sålde presentkort hos oss via Facebook för en och en halv miljon kronor. Konferenserna upphörde under fyra till sex veckor, men vi klarade oss ändå bra tack vare de andra benen vi står på. Nu börjar konferenserna komma i gång igen och vi har fått många bokningar inför hösten. Vi har investerat i ny teknik, så att det ska kunna gå att ha videokonferenser härifrån i fall någon medarbetare är sjuk, säger hon.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mjölby tredje bäst rustat i länet för kriser
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-24 KL. 15:26

Mjölby tredje bäst rustat i länet för kriser

"Gynnas av att man är en halvstor kommun som ligger nära Linköping"

Camilla skriver om digitalt utanförskap
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-24 KL. 12:45

Camilla skriver om digitalt utanförskap

"De som inte har smartphones är ganska många och de har inte alltid så starka röster"

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-23 KL. 11:03

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras

”Det är jätteviktigt att jobba långsiktigt med de här frågorna”

Mjölby klättrar snabbt i näringslivsranking
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-23 KL. 10:47

Mjölby klättrar snabbt i näringslivsranking

"Särskilt roligt att företagarna är så nöjda med kommunens service"

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-22 KL. 11:08

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras

"Jätteviktigt att jobba långsiktigt med de här frågorna"

Fler nyheter