Klik venligst
MJÖLBY 2021-3-22 KL. 18:08

På digital föreläsning hos Jehovas vittnen

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Värdet i pärlan du hittar är viktigare än det du eventuellt ger upp för pärlan. Och var beredd på förändring. Det var budskapet i den globala föreläsningen som vittnet Arne Johansson höll för Jehovas vittnens Mjölbyförsamling under söndagen. Östgötatidningen fick digitalt följa med Stefan Nilsson när han hemifrån tog del av föreläsningen.

På digital föreläsning hos Jehovas vittnen
Arne Johansson föreläser digitalt för Mjölbyförsamlingen med hjälp av en rad bibelillustrationer. Foto: Stefan Nilsson.

På videolänk får vi följa med Stefan Nilsson, ordförande för Jehovas vittnens Mjölbyförsamling, in i rummet där han har riggat två skärmar för att ta del av söndagsföreläsningen ”Har du hittat ’en mycket värdefull pärla’?”. Det är en föreläsning som under mars ges till Jehovas vittnen över hela världen, på en stor del av världens alla språk.

I Mjölby är det Arne Johansson som förmedlar budskapet. Han är Stefan Nilssons företrädare på ordförandeposten i församlingen. Av ålderskäl har han klivit åt sidan, men under den halvtimmeslånga föreläsningen märks inga ålderstecken hos den engagerande talaren, som har hunnit fylla 80 och sitter i sitt hem i Mjölby.

På skärmen syns några av de runt 70 medlemmar runtom i Mjölby och Ödeshög som har kopplat upp sig för att lyssna till Arnes ord om att hitta sin pärla, som nog i det här fallet får ses som en metafor för den rätta tron, men som kan tolkas fritt, och våga lämna materiella och karriärsmässiga ting för ett liv vigt åt tron. I en video visas två exempel på människor som gjort just detta, ett från dåtid med en kvinna som lämnade jobb och karriär för ett annat liv, och ett från nutid med en man som tackade nej till pengarna i en framgångsrik volleybollkarriär för att ägna sig åt sin passion, tron på bibelns budskap.

Arne tar också upp exempel från bibeln på när Jesus "botar" naturkatastrofer, svält, sjukdomar och död. I "guds rikes framtida styre" kommer ingen behöva utsättas för miljökatastrofer, svält, pandemier eller död, det är Jehovas vittnens starka övertygelse. Någon himmel eller något helvete tror inte Jehovas vittnen på.

– Vi tror på det bibeln lär. Ett konkret exempel är när Jesus uppväckte en man från de döda. Lasarus, som sades ha varit död i tre dagar. Hade han då varit i himlen så hade han ju varit ganska upprörd över att bli tillbakakallad och hade han varit i helvetet så hade han väl berättat om det, säger Stefan Nilsson apropå ett av de exempel som Arne Johansson tar upp som bevis för allt vi kommer slippa i guds framtida rike.

Stefan Nilsson är dock noga med att påpeka, både i samband med söndagens föreläsning och under intervjun som vi gjorde tidigare i veckan, som du kan läsa i artikeln i veckans Östgötatidningen, att Jehovas vittnen inte på något sätt ser sig som domare.

– Vi uppskattar de moraliska riktlinjer som vi får genom bibeln, men andra kanske tycker att det begränsar ens frihet och det är upp till var och en att bestämma det, säger Stefan Nilsson.

Anton RimstedtSå här ser Stefan Nilssons engagemang för Jehovas vittnen ut nuförtiden. Allt inom rörelsen sköts digitalt sedan ett år tillbaka. Foto: Privat.Stefan Nilsson, ordförande i Jehovas Vittnens Mjölbyförsamling. Foto: Privat.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter