Klik venligst
MJÖLBY 2021-3-17 KL. 21:46

Nya KD-ordföranden uppskattar samsynen i kommunen

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Kristdemokraterna i Mjölby hoppas på en föryngring och vill locka nya väljargrupper. Som ett led i det arbetet utsåg man i februari den i politiken oprövade och relativt nya Magnus Sjöberg till ny ordförande.

Nya KD-ordföranden uppskattar samsynen i kommunen
Kristdemokraterna i Mjölbys nya ordförande Magnus Sjöberg. Foto: Pressbild/KD.

Han gav sig in i politiken så sent som 2019, men nu sitter Magnus Sjöberg på ordförandeposten i Kristdemokraterna i Mjölby kommun. Han är idag förste vice ordförande i Tekniska nämnden i Mjölby kommun och bor i Skänninge med sin familj.

– Vi har lite problem med föryngringen i partiet. De äldre i styrelsen känner att de vill lämna över till en yngre generation. Det är väl en förklaring till att det blev jag. Sedan handlar det väl lite om att jag representerar de delarna av befolkningen som inte är aktiva i frireligiösa församlingar. Det där har varit lite av ett dilemma för partiet. Många tror fortfarande att det är mest religiösa och kristna som är med i partiet och vi är ju inte ett religiöst parti, utan ett parti som värnar de kristna idealen och moralen.

Sedan Ebba Busch tog över som partiledare, och framför allt sedan valrörelsen 2018, har flera undersökningar visat att KD har ”bytt” väljargrupp i viss utsträckning. Man tilltalar i högre grad konservativa borgerliga väljare nu, och i lägre grad frikyrkliga och aktiva inom kyrkan i stort.

– Vårt mål är ju givetvis inte att tappa de väljare som vi har och som vi har haft historiskt, utan vi vill ju vända oss till nya grupper också, säger Magnus Sjöberg och fortsätter:

– Det är väldigt många i Sverige som traditionsröstar, på både gott och ont. Det är där det gäller att vända lite uppochner på världen. Det finns ett antal ”fria” röster som alla slåss om och så gäller det sedan att öka medvetenheten hos dem som traditionsröstar så de faktiskt röstar mer på vad de egentligen tycker och inte på vad min far och mor röstade på före mig.

Magnus Sjöberg säger att han definierar sig som kristen, men inte som någon som utövar religion eller engagerar sig i någon församling.

Han är 43 år och gav sig alltså in i politiken efter sin 40-årsdag, men det var aldrig någon tvekan om vilket parti han skulle engagera sig i.
– Jag har nog alltid sett mig själv som kristdemokrat, men 2019 gjorde jag mer av ett aktivt val att gå in i partiet, och det berodde mycket på den här januariöverenskommelsen på riksnivå, när Liberalerna och Centern bröt det borgerliga samarbetet. Det gjorde mig lite smått förargad men framför allt engagerad.

Kristdemokraternas roll lokalt i Mjölby skiljer sig ganska mycket från rollen partiet har på riksnivå.
– Lokalt är det ett betydligt större samarbete än på riks, över blockgränserna. Det råder ofta en relativ samsyn kring hur arbetet ska fortgå. Vi sitter i ett samarbete med i stort sett alla förutom SD och Moderaterna och det ser jag inget bekymmer med, det funkar jättebra på lokal nivå, säger Magnus Sjöberg.

När man pratar med personer i och runt Mjölbypolitiken hör man ofta just det här, att det ofta råder samsyn mellan partierna i fullmäktige och att samarbetet flyter på relativt bra.

– I de flesta lokala frågor är det ganska nödvändigt, att man har en liknande syn på saker och ting, så att man faktiskt kommer framåt.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fortsatt många på sjukhus – och så många har smittats i respektive kommun
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-18 KL. 10:09

Fortsatt många på sjukhus – och så många har smittats i respektive kommun

Den gångna veckan kom Region Östergötland med en ny rapport om smittläget i länet.

Nya besöksguiden är för både turister och kommuninvånare
ÖDESHÖG 2021-4-16 KL. 14:08

Nya besöksguiden är för både turister och kommuninvånare

"Vi ville göra något speciellt för alla som vill utforska vår kommun".

Törnqvist om jobbiga pressen som till slut blev till lättnad
MOTALA 2021-4-14 KL. 13:04

Törnqvist om jobbiga pressen som till slut blev till lättnad

"Man vill ju lyckas, man vill ha kul, istället för att hela tiden ha kniven mot strupen".

”Här sitter vi, en normal familj med förstörda liv – med allting på paus”
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-13 KL. 14:21

”Här sitter vi, en normal familj med förstörda liv – med allting på paus”

Familjen berättar om domen som kastade omkull livet.

Familjens surrealistiska mardrömsdygn
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-13 KL. 14:02

Familjens surrealistiska mardrömsdygn

"Jag skrev i ett sms, på skämt, att om han inte svarar så ringer jag polisen".

Fler nyheter