Klik venligst
MJÖLBY 2020-6-24 KL. 09:08

Nils är en av finalisterna i Årets Kockelev

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Nils Björsten har utsetts till en av finalisterna i tävlingen Årets Kockelev 2020.

Nils är en av finalisterna i Årets Kockelev
Nils Björsten. Foto: Privat

Nils Björsten, du har utsetts till en av finalisterna i tävlingen Årets Kockelev 2020. Hur känns det?
– Det känns väldigt bra. Jag lade ner mycket tid på tävlingen och på att ta mig till finalen. När jag fick beskedet om en finalplats på mailen var det en lättnad.
Årets Kockelev arrangeras av Årets Kock tillsammans med tidningen Restaurangvärlden och Ulrika Brydling. Vad betyder den här finalplatsen för dig?
– Jag tror att finalplatsen kan gynna mig framöver i yrkeslivet. Det kommer att bli lärorikt och roligt.

Kvalificeringstävlingar till Årets Kockelev för årskurs 3 har pågått på restaurangskolor runt om i Sverige under våren. Hur gick resan till en finalplats till?
– Det började med att vi fick göra en skriftlig redovisning där vi skulle redogöra för hållbar konsumtion. Samtidigt skulle vi laga en laktovegetarisk rätt som vi skulle fotografera och skicka in till juryn. Jag och tre andra från Dackeskolan gick vidare därifrån till semifinal. I semifinalen skulle vi laga rätten som vi hade fotograferat och sen fick jag beskedet om finalplatsen via mail. Semifinalen var på RyssbyGymnasiet i Ljungby och den laktovegetariska rätten som jag lagade var 100 procent rotselleri, gotlandslins, svamp och äpple.

Finalen kommer att ske i september, i samband med Årets Kock-finalen. Hur laddar du?
– Jag kommer att försöka suga åt mig så mycket kunskap som möjligt innan tävlingen.
Hur ska det bli att samtidigt få träffa de framgångsrika kockarna som tävlar i Årets kock?
– Det kommer att bli en jätterfarenhet. Att få möjlighet att prata med andra i branschen kan leda till jobbkontakter och mer kunskap. Det ska bli jättekul att nätverka.

Hur länge har du haft ditt intresse för matlagning?
– Jag har lagat mat sen jag var liten. Det började med att jag gjorde frukost och omeletter till mamma och pappa. Sen fortsatte jag med efterrätter hemma och efter det tog intresset fart på riktigt och jag testade mig fram med mer avancerade grejer. Jag är en person som inte klarar att sitta still. Jag är kreativ och intresserad av vad man kan göra av olika råvaror.
Du tog nyligen studenten. Vad händer nu i ditt liv?
– I sommar ska jag jobba på Rindö i Stockholms skärgård, på en krog som heter Batteriet. Det blir supertrevligt! De serverar dagens, Skagen och olika fiskrätter.

Vad har du för framtids-drömmar?
– Jag vill först och främst lära mig och få så mycket kunskap som möjligt från andra. Sen vill jag gärna öppna eget och driva en restaurang där man tar vara på naturens råvaror.


Nils rätt på rotselleri, gotlandslins, svamp och äpple. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU