Klik venligst
MJÖLBY 2021-1-11 KL. 10:42

När idrotten står still: "Ett högt pris folkhälsomässigt"

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. I kampen mot smittspridning kommer som bekant delar av samhället i kläm. En sådan del är idrotten, där föreningslivet på flera håll i länet nu står helt still. I flera artiklar kommer Östgötatidningen ta ett grepp om detta, och vi börjar i Mjölby.

När idrotten står still:
Så här ser det ut vid entrén till ProTrain Arena i Mjölby. Just nu bedrivs ingen verksamhet i ishallen. Foto: Anton Rimstedt.

Utanför ProTrain Arena står det faktiskt ett tiotal bilar, men de tillhör knappast föräldrar som har skjutsat sina barn till hockeyträningen. Troligtvis är det skogsmotionärer som har parkerat utanför den ishall som välkomnar en med en uppklistrad lapp med ordet "STÄNGT" på, intill en affisch som berättar hur man håller avstånd till varandra.

Till en början var barn och ungdomar 15 år eller yngre helt undantagna från de restriktioner som i höstas infördes kring föreningsverksamhet och idrott, men sedan i mitten av december skärptes rekommendationerna ytterligare från regeringshåll och sedan dess har det i många kommuner och regioner varit en total nedstängning av allt idrottande på föreningsnivå. På vissa platser har man gjort annorlunda bedömningar och antingen fortsatt verksamheten för barn under 15 eller kört på med de aktiviteter som kan bedrivas i utomhusmiljö.

De enda som har varit helt undantagna från restriktionerna är de idrottsverksamheter där utövarna i någon mån har sin sport som yrke.

Den tidigare landshövdingen i Östergötland, Björn Eriksson, är Riksidrottsförbundets ordförande och årets östgöte 1998 är bekymrad över läget sedan de senaste restriktionerna.

– Grundidén att pandemibekämpning går före idrott har jag omhuldat hela tiden. Däremot tycker jag att det är ett helt felaktigt beslut att stänga ner för barn och ungdomar under 15 år. Där är ju jag och folkhälsomyndigheten gudskelov ganska överens, och många kloka kommuner och regioner har valt en annan väg än att stänga ner helt. Man måste förstå att rörelse och lek för barn är oerhört viktigt och det är rent ut sagt korkat att ge sig på den delen av idrotten. Effekten blir ofta att det blir fullt på lekplatser och andra offentliga utrymmen och smittspridningen pågår för fullt, säger Björn Eriksson till Östgötatidningen.

Föreningsverksamheten i ishallen i Mjölby har varit helt stängd sedan den 20 december.

– Idrottsmässigt är det inget roligt läge just nu. Det är tufft, men vi är där vi är just nu med pandemin och vi försöker göra vad vi kan för att spelare ändå ska stanna kvar och hänga i tills vi kan starta upp igen, säger Mjölby Hockeys ordförande Daniel Strand.

De nuvarande restriktionerna gäller till den 24 januari och efter det vet man inte vad som kommer ske vare sig med senior-, junior- eller ungdomsverksamhet. Beslut kom dock i förra veckan från svenska ishockeyförbundet att det inte blir någon upp- eller nedflyttning från regionserier till nationella serier, vilket innebär att Mjölby HC inte får möjlighet till chans att kvala upp till Hockeyettan den här säsongen, oavsett om det blir några fler matcher eller inte.

– Det tuffa är hur man ska motivera spelarna att fortsätta att hålla igång och träna nu och att få alla att komma tillbaka nästa år om det skulle vara så att hela säsongen blir inställd, säger Daniel Strand.

Med minskade kostnader i och med nedstängningen och med de ekonomiska stöd som föreningen fått från den offentliga sektorn är Mjölby Hockeys ordförande betydligt mer oroad för huruvida alla spelare kommer komma tillbaka till föreningen än de rent ekonomiska bitarna.

– Absolut. Att inte få aktivera ungdomar och att många då inte rör på sig alls är en stor oro hos mig. Ekonomin har vi under kontroll.

Björn Eriksson delar Daniel Strands oro.

– Den möjliga konsekvensen att ungdomar slutar komma till föreningsidrotten kan innebära ett högt pris folkhälsomässigt. Då får du ett samhälle där rörelse kommer i andra hand och den idrottsrörelse vi har vant oss vid och kanske tar för given får ordentliga revor. Hur tänker då lokalpolitikerna är min fråga, säger Björn Eriksson.

Daniel Strand är betydligt mer dämpad än riksidrottsordföranden, i både tonfall och kritik, och han upplever att Mjölby HC har en bra dialog med kommunen och att det finns ett gott samarbete dem emellan.

– Jag tycker väl också att det är synd att vi stänger ner ungdomsverksamheten och inte tillåter dem att träna. Men det är det beslut som är taget och det får vi leva med, säger Daniel Strand.

Anton Rimstedt







Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, tidigare landshövding i Östergötland. Foto: Fond & Fond/RF.


Framöver kommer Östgötatidningen belysa ämnet ytterligare, bland annat med röster från både politiken och från Motalahåll.

PÅ STARTSIDAN JUST NU