Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Att sälja majblommor för att samla pengar till välgörenhet har en lång tradition i vårt land. I Mjölby har dock Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
Lina Sunnerfjord, Sandra Hennerberg och Maria Lindgren tillsammans med de majblomsäljande barnen Kasper Ihrfeldt, Melker Lindgren och Siri Eglund. Foto: Anton Rimstedt.

Vi träffas i ett minst sagt soldränkt Vasaparken där flera barn njuter av aprilvädret på lekplatsen i den lilla dalen. Tre av barnen som finns här är de tre majblomssäljande väskbärarna Kasper Ihrfeldt, 9, Melker Lindgren, 9, och Siri Eglund, 10. De vill sälja majblommor för att hjälpa andra barn som inte har det lika bra som de själva har. Med sig i Vasaparken har de också tre av initiativtagarna till att Majblomman som lokal förening i Mjölby har återuppstått, Sandra Hennerberg, Maria Lindgren och Lina Sunnerfjord. De två förstnämnda är lärare i kommunen, medan Lina "bara" är en engagerad förälder.

– Vi tyckte det var viktigt att Majblomman kom till Mjölby. Att det fanns en förening här, för det har det inte funnits nu sedan 2019, säger Sandra Hennerberg, som är ordförande i föreningen i Mjölby.

– Sedan har vi hört att det funnits ett engagemang i skolan där barn har velat sälja majblommor, det är roligt att barn vill hjälpa barn, det är ju det som är poängen med Majblomman. Barnen har gjort ett superjobb hittills här i Mjölby och pengarna går verkligen till rätt ställe, fortsätter Sandra Hennerberg.

Majblommans riksförbund är en ideell organisation som grundades av Beda Hallberg i Göteborg 1907, i syfte att bekämpa folksjukdomar, inte minst tuberkulos, med medel från sålda majblommor. Majblommans huvuduppgift är numera att förbättra barns villkor och att motverka fattigdom bland barn.

I skrivande stund (23 april) har föreningen i Mjölby sålt för över 160 000 kronor nu under april.

– Det är jättebra. Under första veckan sålde vi, eller barnen, för över 90 000. På en vecka! Det är otroligt, säger Lina Sunnerfjord.

Pengarna går till familjer lokalt som har det tufft ekonomiskt. Man kan som barnfamilj söka stöd av Majblomman.

– Det kan vara för en ordentlig vinterjacka, för ett par skridskor eller en avgift för en fritidsaktivitet till exempel, säger Maria Lindgren.

Lina Sunnerfjord:

– Ekonomiska förutsättningar ska inte stoppa barn från såna saker. Jag tycker också det är viktigt att man verkar lokalt. Pengarna går till familjer här, det blir så konkret då, att man gör skillnad.

Kasper Ihrfeldt, Melker Lindgren och Siri Eglund är glada att få hjälpa andra barn. De är stolta och det märks att de tar detta på stort allvar.

– Det är mest familj och släkt som har köpt, men lite också när vi har knackat på, säger Kasper Ihrfeldt.

– Vi vi hjälpa andra, slår Siri Eglund fast.

Maria Lindgren fyller i:

– Det är roligt för barnen som säljer att få hjälpa till. Det blir på riktigt och de känner att de gör något viktigt.

– Nästa år vill vi höja ribban ytterligare. Komma ut till fler skolor och prata och informera och få med ännu fler på att sälja. Nu har vi bara börjat, säger Sandra Hennerberg och fortsätter:

– Vi som jobbar inom skolan vet att behovet finns. För oss är det orättvist att ekonomin ska stoppa ett barn från att ha en egen cykel eller att vara med på en fritidsaktivitet.

Majblomman i Mjölby finns på Instagram men man kan också läsa mer på Majblommans hemsida om exempelvis hur man sökerbidrag och stöd.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU