Klik venligst
MJÖLBY 2020-7-31 KL. 11:39

Margaretha ser fram emot att ställa ut igen

Av Carolina Fransson

KONST. I coronapandemins spår har många konstutställningar ställts in eller blivit framflyttade. Mjölby konstrunda har i stället ställt om och anpassat sig efter rådande restriktioner.

Margaretha ser fram emot att ställa ut igen
Konsten är viktig för Margaretha. Det är hennes medicin. Hon skulle inte kunna leva om hon inte fick måla, säger hon. Hennes själ skulle dö då. Jag skulle vara som ett skal som går här på jorden, säger hon. Foto: Carolina Fransson

14 utställare finns med i rundan som har drygt tio år på nacken. Margaretha P Elfstrand, som deltagit i två år på söndag, är en av de medverkande konstnärerna.
– Allt ligger lågt i år. Då känns det extra roligt att den här rundan kan bli av. Jag tycker om att träffa människor och få möjlighet att visa upp konst som jag arbetat med under lång tid och som jag inte kunnat visa upp är kul. Jag tror att de som är intresserade av konst också ser fram emot det här eftersom så mycket är inställt, säger hon.

MJÖLBY KONSTFÖRENING har legat nere i ett år på grund av att man saknat en styrelse. Nu är föreningen i gång igen och Margaretha hoppas att intresset för konstrundan och konsten i Mjölby också ska få ett uppsving nu.
Under rundan öppnar konstnärerna upp sina hem och trädgårdar på ett coronaanpassat sätt. Margareta berättar att hon kommer att ha en väninna som sitter vid ytterdörren som "dörrvakt" och släpper in besökare.
– När besökarna kommer får de ta en sten från en skål med 20 stenar som ligger i sprit. Man får ta en sten när man går in och lämna tillbaka den när man går. Är det slut i skålen får man vänta. Det är för att det inte plötsligt ska bli 40 personer här inne, berättar hon.

INTRESSET FÖR FÖRRA ÅRETS konstrunda lockade besökare som även kom från platser utanför Mjölby, som Linköping till exempel.
– Jag hade väldigt många Linköpingsbor som kom till mig förra året och som aldrig hade varit på konstrundan innan. Jag hoppas att de kommer tillbaka i år och tar med sig en vän också. Vi behöver besökare utifrån. Vi kan inte klara oss på bara den här stan, vi behöver ha besökare också från Linköping, Boxholm, Tranås, Motala med mera. Det är viktigt att det här finns kvar och får växa så att för det är en viktig del för att konstnärerna här ska kunna leva på sin konst, säger hon.

MARGARETHA MÅLAR abstrakt konst där hon vill förmedla känslor. Hon har haft cancer, som sedan kommit tillbaka, och hon har många gånger känt tacksamhet för livet och uttryckt det i sin konst.
– Jag har också snöat in mig på landskapsliknande motiv nu, berättar hon.
Mjölby konstrunda pågår 14-16 augusti. Samlingsutställningen finns i år digitalt på Konstföreningens hemsida.

Dessa konstnärer deltar i Mjölby konstrunda:
Lena Hjerten, Linn Ravio, Ann Brehmer, Denni Nero, Margaretha P Elfstrand, Marianne Wrenne-Larsson, Siv Klingsell, Christina "Chris" Danielsson, Jane Kruuse af Verchou, Margareta Johansson, Anna Ericsson, Helen Boreson Holmberg, Anna-Maria Folkesson. Gästutställare är Eva Lundqvist Häll och Wilma Dalgaard.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Många vill lämna polisyrket
ÖSTERGÖTLAND 2020-11-24 KL. 10:39

Många vill lämna polisyrket

"Högre lön är den viktigaste faktorn för att behålla de poliser vi har i dag"

Här finns delarna i kedjan som gör Vadstena till Sverigetvåa
VADSTENA 2020-11-24 KL. 01:25

Här finns delarna i kedjan som gör Vadstena till Sverigetvåa

"En röd tråd genom hela vår verksamhet".

Wettergren rensar tankarna efter samling som huvudansvarig
ÖDESHÖG 2020-11-24 KL. 01:19

Wettergren rensar tankarna efter samling som huvudansvarig

"Jag stänger inga dörrar, men jag trivs väldigt bra i den roll jag har nu".

Boxholmstjejen ny ordförande i Muf: ”Allt började med en revolt”
BOXHOLM 2020-11-23 KL. 22:45

Boxholmstjejen ny ordförande i Muf: ”Allt började med en revolt”

Matilda Ekeblad i intervju om uppdraget att leda största ungdomsförbundet.

Vadstena näst bäst i landet:
VADSTENA 2020-11-16 KL. 19:22

Vadstena näst bäst i landet: "Vårt signum är en bra skola"

Utbildningschefen utvecklar vad topplaceringen betyder. Läs också hur det gick för de andra kommunerna.

Fler nyheter