Klik venligst
MJÖLBY 2021-10-18 KL. 09:28

Jubel i Västra Harg efter skolbeskedet – nu har skolgruppen prisats

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY KOMMUN. Med den nya skolindelningen med sammanhållna stadier som har klubbats igenom i Mjölby kommun så kommer skolan i Västra Harg att gå från nuvarande F-5 till att utökas till F-6. Det hade inte hänt utan byns lokala skolgrupp, om man ska tro byalaget i Västra Harg, som har tilldelat personerna i skolgruppen utmärkelsen "Årets Västra Hargare".

Jubel i Västra Harg efter skolbeskedet – nu har skolgruppen prisats
Västra Hargs byalags skolgrupp får högtidligt ta emot priset "Årets Västra Hargare". Foto: Ingrid Martini.

"För att ha bidragit till ett politiskt beslut man trodde var i stort sett omöjligt. Nämligen att utöka skolan med en årskurs istället för att reducera med två och därmed stärka bygden som helhet".

Så lyder motiveringen till vinnarna av "Årets Västra Hargare" 2021.

– Jag trodde nog inte riktigt själv på att det skulle kunna bli så här. Det kändes inte som ett alternativ i början ens, säger Fredrik Olofsson, ordförande i skolgruppen i Västra Hargs byalag.

Vi har tidigare rapporterat en del om Mjölby kommuns utmaningar med att få till en mer likvärdig skola och hur man från och med nästa höst ska införa sammanhållna stadier runtom på kommunens skolor. På sikt kommer det åter bli en högstadieskola i Mjölby och det kommer bli Lagmansskolan. Och de andra skolorna blir då F-6 istället.

Och i Västra Harg firade man beskedet att byns skola utökas med en årskurs, istället för först föreslagna F-3, alltså i det scenariot en reducering med två årskurser.

– Jag var på semester när jag fick reda på det och det var jubel på den stranden som jag låg på. Det var osannolikt, säger Fredrik Olofsson.

Och vad var det då skolgruppen i Västra Harg, som förutom Fredrik Olofsson också består av Tobias Josefsson, Hanna Tolke, Lisa Johansson och Maria Larsson, gjorde för att påverka politikerna?

– Vi uppvaktade politikerna i utbildningsnämnden. Vi har vid flera tillfällen ringt och talat om våra åsikter och haft en bra dialog med dem. Vi har besvarat utredningarna med våra synpunkter. För oss, och jag tror också för kommunen, blev det en större fråga än bara en skolfråga. Det blev en landsbygdsfråga också, säger Fredrik Olofsson och lägger till:

– Om en skola försvinner från en sån by som Västra Harg så försvinner ett kugghjul, en stark axel, i byn som helhet.

Skolan i Västra Harg ligger vackert till, intill det naturreservat som Östgötatidningen skrev om i ett reportage förra veckan.

– Det är en jättetillgång. Tänk att ha en skola vid ett naturreservat, utbrister Fredrik Olofsson.

Att skolgruppen nu har tilldelats priset Årets Västra Hargare blir nånstans kronan på det verk som är den utökade skolan på byn.

– Det är såklart jättekul att vi också uppmärksammas på det här sättet.

Handen på hjärtat, tror du att utfallet i skolutredningen hade blivit annorlunda om det inte hade varit för er?

– Vi förde in en helt ny tanke som inte ens fanns i utredningen och vi fick opinionen med oss i det, så jag tror inte att det hade blivit så här utan vårt arbete. Utan oss hade det nog blivit en F-3-skola i Västra Harg, säger Fredrik Olofsson.

Skolfrågan, och den kommande förändringen, var uppe igen på senaste kommunfullmäktigesammanträdet, något som Östgötatidningen då skrev om. Utbildningsnämndens ordförande Gun-Inger Andersson (L) tog plats i talarstolen för att berätta lite om vad som händer i skolans värld. Då sa hon bland annat så här, apropå stadieindelningen och varför kommunen vill ha F-6 istället för mer uppdelat.

– Den här likvärdighetsbristen har vi varit medvetna om länge att den finns, därför har arbetet redan påbörjats. Vi behöver jobba mer med det pedagogiska ledarskapet i skolan, det är en viktig del för att höja måluppfyllelsen. En annan insats är att omorganisera våra skolor, utifrån de här sammanhållna stadierna som vi tror skulle underlätta för att nå den högre måluppfyllelsen.

Anton Rimstedt



PÅ STARTSIDAN JUST NU