Klik venligst
MJÖLBY 2020-3-18 KL. 14:10

Jan-Åke har snart gjort sitt sista klipp

Av Carolina Fransson

SKÄNNINGE. Jan-Åke Petersson har drivit sin salong Jan-Åkes Herrsalong i Skänninge i 51 år. Nu lägger han ner verksamheten, går i pension och flyttar till Linköping.

Jan-Åke har snart gjort sitt sista klipp
I morgon stänger Jan-Åke igen sin salong. Sebastian Söderqvist var en av hans nyare kunder. Foto: Carolina Fransson

När man kommer in i salongen på Vadstenagatan i Skänninge är det som att kliva tillbaka in i 60-talet. Hela inredningen är original. Jan-Åke hälsar glatt medan han står och klipper kunden Leif Karlsson från Motala. Leif har klippt sig här sedan 1974. Hans fru sitter i en av besöksstolarna. Bakom frisörstolarna står en leksaksbil som barn kan sitta i medan deras föräldrar får nya frisyrer.
– Våra barn satt i den bilen när de var små, berättar Leif, och tillägger att deras yngsta barn i dag är i 50-årsåldern.
När Leif är färdigklippt önskar han och hans fru Jan-Åke lycka till. Jan-Åke slår sig ner en stund.
– Nästan allt härinne kommer att köras på tippen, men bilen har blivit såld. Den har det varit ett jäkla riv efter. Den går till en skänningebo som samlar på gamla saker. Det är roligt, säger han.

VI BESÖKER JAN-ÅKE ungefär en vecka innan han bommar igen. I skrivande stund stänger han i morgon, den 19:e mars.
– Jag brukar skoja och säga att sen ska jag inte ens klippa naglarna. Jag ska njuta och må gott, tillägger han.

Jan-Åke är 75 år. I sommar är det 60 år sedan han började arbeta. Han är född i Linköping, men flyttade till Skänninge 1968 för kärleken. Ganska kort efter flytten köpte han lokalen där han startade upp sin frisörsalong.
– Då kände jag bara min fru. Nu känner jag nog fler än de flesta gör här i Skänninge. Det blir ju så i och med det här jobbet, förklarar han.

Genom åren har han haft mellan en och fyra anställda, men mestadels har han arbetat själv. De sista tio åren har han drivit salongen själv, men bara haft öppet tre dagar i veckan.

Vad minns du mest från de här åren?
– Det är mina goa gubbar. Det är nästan så det blir lite sorgligt. Det har varit väldigt roligt. Jag träffar nästan alla jag känner här. Mina kompisar har jag här. När jag kommer hem vill jag inte se några långhåriga gubbar, skrattar han.
– Och hit vet du, hit kommer det in gubbar och sätter sig och pratar skit ibland. Om de har det lugnt kommer de in och sätter sig här och ljuger och vill få reda på allt. Det är mycket ljugarbänk här, säger han.

KUNDERNA KOMMER till stor del från Skänninge, men också från andra delar av Östergötland som Mjölby, Motala och Vadstena. De är i alla åldrar. Under vår pratstund kommer 26-årige Sebastian Söderqvist in. Han flyttade till Skänninge för ett år sedan och har klippt sig här i ett år ungefär. Han undrar om Jan-Åke har någon drop-in tid, och det har han. Frisyren blir det vanliga.

Jan-Åke har klippt många frisyrer genom åren. Han minns när alla skulle se ut som Elvis och det gick åt massor av brylkräm, Beatlesfrisyrerna med lite längre hår och lugg och de långa premanentade frisyrerna som alla skulle ha i slutet av 70-talet och hela 80-talet.
– Nu är det korta frisyrer som är moderna igen. Det är mycket snagg och mycket maskinklippt. Det är också mycket frisyrer med rakat på sidorna och lite hår däruppe, säger han.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter