Klik venligst
MJÖLBY 2022-3-8 KL. 17:46

”Jag vill be för Putin. Att han vaccineras med förnuft och kärlek”

Av Anton Rimstedt

SKÄNNINGE. Stillsamt och kärleksfullt, men ändå med så mycket sorg och allvar. Efter Askonsdagsmässan i Vårfrukyrkan samlades en mindre skara människor för att be för situationen i Ukraina.

”Jag vill be för Putin. Att han vaccineras med förnuft och kärlek”
Eva Söderström tänder ett ljus för alla krigets offer. Foto: Anton Rimstedt.

– Jag ber för det ukrainska folket. För fred. Jag ber för att de ryska soldaterna ska dra sig tillbaka till Ryssland. Jag ber för att ukrainska folket ska komma tillbaka från allt det här, säger Eva Söderström.

Det är hon som är initiativtagare till denna samling.
– Det låter kanske märkligt. Men det var en ingivelse från gud. Jag fick bara till mig att jag skulle ta initiativ till det här. Jag visste inte alls hur det skulle bli eller om någon skulle komma, men nu känns det väldigt bra att ha fått träffas så här och be. Vi behöver varandra i tider som dessa, säger Eva Söderström.

I sammanhanget kallar hon sig för böneledare, men annars är hon konstnär, författare och teolog. Tillsammans med ett drygt tiotal människor sitter Eva Söderström och ber. Delar med sig av känslor och tankar. Människorna som har samlats precis innanför entrén till Vårfrukyrkan kommer från olika församlingar och olika orter. Pastorer från frikyrkliga församlingar tillsammans med företrädare för Svenska kyrkan.
– Jag ber för att kriget ska ta slut. För att gud ska komma med sin kärlek till de stridande och hjälpa dem, säger en man i den lilla samlingen.

– Jag ber för de ryska pojkarna som har åkt till Ukraina för att strida. Många är de unga pojkar som är där mot sin vilja, eller som inte vet vad de strider för. De tvingas kriga. Jag ber för att gud ska hjälpa dem, säger en annan man.

Stillsamt sitter samtliga med knäppta händer. Vissa med ansiktet ner mot golvet, andra med slutna ögon, några med blicken flackandes fram och tillbaka på sina medmänniskor. Ibland brister rösten för den som tar ordet. Gråten och förtvivlan finns nära till hands, men det gör också värmen och kärleken. Och hoppet. I stunder som dessa, oavsett om det är krigshot eller virushot, är det många människor som vänder sig till religion, till tron på en gud eller på något större. Så har det varit i alla tider, och det är inget undantag den här dagen inne i Vårfrukyrkan i Skänninge. För dessa människor är det en självklarhet att vädja till en högre makt, men det är också en självklarhet att göra det tillsammans med andra. Något hat existerar inte här. En tillfällig tystnad avbryts av att en kvinna tar ordet.

– Jag vill be för Putin, säger hon och får medhållande nickar från flera i bönecirkeln.

– Jag vill be för att han vaccineras med förnuft och med kärlek, avslutar kvinnan.

Här och nu, denna onsdagskväll i Vårfrukyrkan, finns hoppet om att kärleken fortfarande ska segra. Ingen blir snäll av stryk.

Anton Rimstedt


Den lilla gruppen av människor sitter samlade och ber, under stillsamma former, för att situationen i Ukraina ska lösa sig. Foto: Anton Rimstedt.På anslagstavlan utanför Vårfrukyrkan. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter