Klik venligst
MJÖLBY 2020-5-5 KL. 08:00

Här firar föräldrakooperativ 30-årsjubileum

Av Lotta Hofström

VÄDERSTAD. I vår har föräldrar drivit den kooperativa förskolan Axet under 30 år. Men öppet hus, för att fira jubileet och locka nya familjer till sig, får vänta tills i höst.

Här firar föräldrakooperativ 30-årsjubileum
I Väderstad ligger Axet som drivs av vårdnadshavarna. Foto: Lotta Hofström

Själva grejen med ett föräldrakooperativ är att vårdnadshavarna driver förskolan ihop och hjälper till i verksamheten. Det kan handla om styrelsearbete, fixardagar, städning eller arbete i barngrupp.

Delaktigheten lönar sig både socialt och ekonomiskt, menar föräldrarna som har sina barn på Axet.
– Man får insyn i verksamheten. Man lär känna alla barnen mer och få bra kontakt med alla i personalen. Det blir som en liten familj, säger mamman Sandra Johansson.
– Och för både barn och föräldrar är det kul. Det är roligt för barnen att träffa de andras föräldrar. Det blir en sammanhållning mellan både vuxna och barn, säger hennes man Oskar Johansson.
– Många föräldrar skräms av att det kan vara ansvar och arbete, men det finns många fördelar med det. Föräldrarna får olika ansvar beroende på vad man har för kunskaper. Och det blir absolut billigare än en vanlig förskola på grund av detta, säger mamman Erika Ektander.

FÖR VARJE familj handlar det minst om ett par timmars schemalagt arbete varannan månad.
– Arbetet kan inkränkta lite på jobbet och man kan få ta ledigt men det känns inte så mycket. Det är värt det, säger Sandra.
– Om flera familjer har tre barn var så kan det bli få föräldrar som får dela upp saker och ting, men jag tror inte att det har varit ett problem. Och så är det inte just nu, säger Axel Ektander.
Det var hans föräldrar som startade Axet för 30 år sedan.
– Orsaken var att jag föddes och att de ville lösa barnomsorgen på ett smidigt sätt. Det fanns också en vilja från kommunen att ha ett alternativ till en kommunal förskola. Möjlighet till lån och stöd fanns, säger han.

GENOM ÅREN har det varit perioder med mer eller mindre barn på kö, berättar han, men förskolan har alltid varit igång utan avbrott. Här finns 18 platser och fyra av dem blir lediga till hösten.
– Jag gillar att man inte behöver dela upp barnen efter ålder: små lär sig av stora och stora lär sig av små, säger Axel.

I april skulle Axet ha firat sitt 30-årsjubileum med ett öppet hus. Men på grund av coronaviruset har eventet ställts in.
– Vi vill med ett öppet hus visa hur det det går till här och attrahera föräldrar som man inte når med egna kontakter. Vi vill få en blandning av familjer, föräldrar och barn, säger Erika.

FÖRSKOLAN AXET ligger på familjen Ektanders mark, där Axel och Erika numera driver gården. Närheten till djur, jordbruk och natur används i det pedagogiska arbetet.
– Barnen har till exempel tittat och klappat på lammen. Då kan man tala om vad fåren äter, vad man kan använda ullen till, hur lammen ligger i magen och att de ska äta gräs på betet sedan, säger Erika.
Förskolan har också en egen buss och i den åker barnen ofta ut på utflykter.

UTAN TVEKAN är föräldrarna på Axet stolta över sin förskola. Inte minst för att den anställda personalen har jobbat där länge.
– En har jobbat i 20 år och andra i tio år och det är alltid samma vikarier, för de trivs så bra. All mat lagas av en kock på plats och det satsas mycket på ekologisk och svensk mat. Vi jobbar med hållbarhet och klimat, källsortering och att inte slänga mat i onödan, säger Erika.
Material som köps in ska vara giftfria, berättar hon. Leksaker ska vara hållbar plast eller trä, som exempel.
– Giftfritt gäller allt. Också tvättmedel och rengöringsmedel och sådant är vi noga med, säger Oskar.

Oskar själv har goda minnen från sin egen tid på förskolan.
– Man trivdes kanon då och ville inte lämna för att börja skolan!


Förskolan har en egen buss och i den åker barnen ofta ut på utflykter. Foto: Lotta Hofström



Barnen är mycket utomhus. Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU