Klik venligst
MJÖLBY 2020-4-24 KL. 16:30

Grannarna har tröttnat på höga hastigheter

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Höga hastigheter har länge varit ett problem på Skänningevägen, förbi Slomarp, i Mjölby. Boende, som har sina utfarter längs vägen, oroar sig över att det snart kommer att ske en olycka här.

Grannarna har tröttnat på höga hastigheter
Joakim Borg och Jörgen Axén befarar att det snart kommer att hända en olycka på Skänningevägen. Foto: Carolina Fransson

Jörgen Axén, Maria Wallström och Joakim Borg är några av flera boende längs Skänningevägen som är oroliga för de höga hastigheterna, och som önskar att det görs mer för att sänka farterna.
Jörgen har bott längs Skänningevägen i 25 år. Den angivna hastigheten förbi hans hus är 40 kilometer i timmen, men långt i från alla håller den farten, menar han.
– Mellan halv fyra och sex på eftermiddagen och mellan halv sex och halv åtta på morgonen är det värst, säger han. När vi träffar Jörgen och Joakim är klockan strax efter 14 en vanlig onsdag och flera bilar passerar längs Skänningevägen. Några saktar in, men flera har också en märkbart hög hastighet.

Jörgen har en grind in till sitt hus så att hans hund inte ska springa ut på vägen. Joakim, som har ett barn på två år, håller just nu på att bygga en grind. Längs Skänningevägen är det på vissa sträckor 60 kilometer i timmen och på andra 40 kilometer i timmen. Jörgen och Joakim tror att många missar när hastigheten sänks och menar att en åtgärd skulle behöva göras från kommunen.
– Det är bara en tidsfråga innan det händer en olycka. Jag har inte satt upp någon skylt med lekande barn, men snart kommer jag att göra det, säger Joakim.
Jörgens fru Maria tillägger:
– Jag har flera gånger lämnat synpunkter och förslag till kommunen. Kameror, refuger och väggupp har vi envist föreslagit under många år. Jag har föreslagit att man målar vägbanan och ändrar skyltningen med bågskyltar till 40 som står vid vägbanan med målade infällningar, säger hon.
– För oss handlar det också om bullernivåer, utsläpp och boendemiljö. Det är en väsentlig skillnad när en bilist kör i 40 kilometer i timmen jämfört med 60 kilometer i timmen och uppåt, fortsätter hon.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter