Klik venligst
MJÖLBY 2022-3-18 KL. 18:16

Gnagande oro på Väderstad: "En familj i Mariupol som vi inte får tag på"

Av Anton Rimstedt

VÄDERSTAD. Fem familjer har flytt till Polen. Många är fortfarande kvar i Ukraina och är oskadda. Men tystnaden från en familj oroar ordenligt. Så är läget för Väderstads medarbetare i Ukraina nu.

Gnagande oro på Väderstad:
Oron är stor på Väderstad AB för kollegorna i Ukraina. Foto: Arkiv.

Läget och situationen för Väderstad AB:s Ukrainaanställda kan förändras varje dag, varje timme. I skrivande stund är oron störst för den familj som ska befinna sig i den belägrade hamnstaden Mariupol, men som sedan en tid tillbaka är omöjliga att nå från Sverige.

– Det är en familj i Mariupol som vi inte får tag på. Det finns inte längre någon ström eller kontaktmöjligheter där. Allt har slagits ut där och staden är omringad av ryska styrkor. Om telefonerna laddar ur så finns det inga möjligheter att ladda dem, säger Mattias Hovnert, global sälj- och marknadschef på Väderstad, till Östgötatidningen.

Så troligtvis är det förklaringen till att ni inte längre når dem?

– Det både hoppas och tror vi. Det går inte att nå fram dit. Det är så pass angripet där. Men det är en oro som gnager hela tiden.

Samtliga övriga av Väderstads medarbetare med familjer är dock i trygghet. Flera familjer är fortsatt kvar i Ukraina och Mattias Hovnert kan i skrivande stund bekräfta att alla, förutom familjen i Mariupol, mår fortsatt bra.

– Fem familjer från vårt team befinner sig nu i Polen. Men männen i de familjerna är ju kvar I Ukraina, eftersom de inte får lämna landet. Vår personal i Polen tar hand om familjerna vid gränsen. De befinner sig nu på vårt kontor i Poznan i Polen, säger Mattias Hovnert.

– Vi får se hur det blir sedan. Vi är förberedda på att de kan komma hit till Sverige och då står vi redo med boenden i Väderstad eller i närheten av Väderstad. Vi har flera boenden i standby nu.

Lutar det åt att de kommer till Sverige så småningom?

– Det vet vi inte i nuläget. Men det är ju så att hoppet är det sista som överger än. Många som vi pratar med hoppas kunna återvända hem snart och då vill man inte åka längre hemifrån än nödvändigt.

Då är de hellre i Polen än i Sverige?

– Så låter det.

Väderstad har funnits i Ukraina sedan 2006. Företaget har lokaler, säljkontor och reservdelslager i Zhashkiv, söder om Kiev och i Martinivka, väster om huvudstaden. Några svenskar jobbar inte i landet.

Anton RimstedtFOTNOT: Östgötatidningen är en tidning med veckoutgivning och vi vill reservera oss för att mycket kan ha hänt sedan vi pratade med Mattias Hovnert, global sälj- och marknadschef på Väderstad AB, i torsdags kväll.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter