Klik venligst
MJÖLBY 2021-12-22 KL. 02:25

En epok i graven när nya fjärrvärmeledningen invigdes

Av Anton Rimstedt

VÄDERSTAD/MJÖLBY. Med pompa och ståt men ändå småskaligt. Så har den nya fjärrvärmeledningen mellan Mjölby och Väderstad också officiellt invigts.

En epok i graven när nya fjärrvärmeledningen invigdes
Lars Ove Hilbrand genomförde tillsammans med Fredrik Remneblad en annorlunda typ av bandklippning, de skar i rulltårta. Foto: Anton Rimstedt.

En tre personer stark blåsorkester ramar in den lilla ceremonin på Marknadstorget i Väderstad. I onsdags i förra veckan samlades representanter från Mjölby-Svartådalen energi, MSE, och från Hilbrands energi i Väderstad tillsammans med nyfikna ortsbor för att inviga den elva kilometer långa fjärrvärmeledningen som nu ger värme från Mjölby till Väderstad.

– Det här är något som vi gör tillsammans med näringslivet här i Väderstad. Vi kommer vara beroende av att det finns ett fungerande näringsliv här med, och då hoppas vi kunna dra några kunder extra här idag, säger MSE:s vd Fredrik Remneblad efter att ha invigningstalat på den lilla ceremonin.

Stämningsfullt spelar tremannaorkestern julsånger medan MSE-vd:n går undan för att berätta mer för Östgötatidningen om projektet.
– Vi har tidigare haft halmeldning här via Hilbrands energi sedan 1997, nu blev det dags att fundera på en ny lösning när Väderstad håller på att växa och kapaciteten i halmeldningen här är begränsad. Vi har då i samförstånd med Hilbrands kommit fram till att en epok får gå i graven och att det är bättre för alla om vi bygger en ledning, säger Fredrik Remneblad.
– Projektet har varit lyckat, det är ändå elva kilometer ledning som vi har byggt. Den går förbi Hogstad på vägen, så även där kan vi erbjuda fjärrvärme till kunderna.

Och i Väderstad kan man dra nytta av ledningen på flera sätt, enligt Fredrik Remneblad.
– I och med detta så möjliggör vi en expansion av samhället här i Väderstad, utöver att satsningen är ekonomiskt bättre än andra alternativ.

Fredrik Remneblad kan inte se några potentiella nackdelar med den nya Fjärrvärmeledningen, jämfört med tidigare situation och med andra alternativ.
– Vi har funderat på det här med produktionsanläggning nära här kontra produktionsanläggning långt bort, men vi har ett sånt högt tryck att om det skulle bli något haveri på ledningen så hinner vi åtgärda det innan man har hunnit få någon reservpanna på plats i alla fall. Så jag ser inga nackdelar.
– Vi räknar hem den här investeringen på dryga tio år. Det här kommer bli en trygghet för de som bor och verkar här, fortsätter Fredrik Remneblad.

Lars Ove Hilbrand är den som fram till nu har eldat halmen i Väderstad och tillsammans med Fredrik Remneblad genomförde de en annorlunda typ av bandklippning, symbolisk både för att Hilbrands nu för fjärrvärmetraditionen vidare till MSE:s ledning, men också för att ”bandet” bestod av en grön rulltårta och ”klippningen” av att Hilbrand och Remneblad skar upp tårtan.
– MSE har hela tiden ägt fjärrvärmenätet i Väderstad, men vi har köpt energin som han har eldat. Och rulltårtan skulle då symbolisera fjärrvärmeledningen, med det gröna vattnet i fjärrvärmeledningen. Därför hade vi den gröna färgen på tårtan. Mycket symbolik i det, säger Fredrik Remneblad.

Senare fick också alla besökare på Marknadstorget i Väderstad en smakbit av den gröna fjärrvärmeledningsrulltårtan.


Anton RimstedtEn tre personer stark blåsorkester ramar in den lilla ceremonin på Marknadstorget i Väderstad. Foto: Anton Rimstedt.Senare fick också alla besökare på Marknadstorget i Väderstad en smakbit av den gröna fjärrvärmeledningsrulltårtan. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU