MJÖLBY 2020-1-26 KL. 18:00

Catty och Chäcka stickerskorna

Av Lotta Hofström

MJÖLBY. Catty och chäcka stickerskorna. Kanske låter det som ett rockband? Men det är inte musik, utan stickning, som förenar de här damerna. I helgen hade de stick-lan.

Catty och Chäcka stickerskorna
Catty Sköld bildade stickgruppen Chäcka Stickerskorna för över 10 år sedan. I helgen var det stick-lan. Foto: Lotta Hofström

Sticka, fika, prata – upprepa. I söndags träffades Chäcka stickerskorna för att ägna sig åt älsklingshobbyn under en hel dag. Ordet ”lan” kommer från dataspelskulturen, och innebär nonstop datorspelande under flera timmar eller dygn ihop med tävlingar och aktiviteter. På stick-lanet kunde den som köpte en lott vinna alltifrån garn till ett måttband.

När stickerskan Malin Holm berättade för tonårssönerna om stick-lanet höjde de på ögonbrynen.
– De tyckte vi var helt galna! Men ni har ju era data-lan, så då kan väl vi ha stick-lan? Men vi sitter inte ett helt dygn, säger Malin Holm och skrattar.

STICK-LANET hölls på Skattegården men vi träffar Chäcka stickorna på kafé Hörnet, där de sedan i höstas har sina veckoträffar på måndagar. Här är en central plats med lagom ljudnivå, bra belysning, trevlig personal och inte minst pensionärsrabatt, berättar de.
– Vi har satt upp en lapp här på dörren om träffarna. Alla är välkomna, säger Catty Sköld.


"Chäcka stickerskorna har gjort att jag fått vänner i Mjölby", säger Anna Stark.


STICKGRUPPEN bildades av Catty Sköld för över tio år sedan och håller ihop genom en Facebookgrupp med drygt 80 medlemmar från Mjölby och Östergötland.
På träffarna snackas det och skrattas och då och då blir någon tyst eller börjar räkna sina maskor högt ”tre, fyra, fem, sex…”.
– Jag kan inte koncentrera mig och räkna samtidigt som vi pratar så mycket, skrattar Malin Holm och synar sin stickning.
– Man kan få repa upp allting när man kommer hem, lägger Irene Nyqvist till.

Stickerskorna skojar gärna med varandra (sicka restickor!) men framförallt ger de beröm och stöttning. Somliga stickerskor är långtidssjukskrivna och tittar bara in en liten stund för den sociala biten.
– Chäcka stickerskorna har gjort att jag fått vänner i Mjölby och det, tillsammans med stickningen, är bättre än all terapi, säger Anna Stark.

Vid ett par tillfällen har kaffekoppar vält, och då gäller det att rädda stickningarna från vätskan! Men vad gör det om en socka blir våt, när det viktiga är att ha roligt tillsammans.

Också en nybörjare kan bli en chäck stickerska, i gruppen hjälps man åt och tipsar varandra.
– Jag har utvecklats väldigt mycket och stickar sockor idag. Det skulle jag aldrig fått för mig för femton år sedan, säger Catty Sköld som med sitt finurliga sätt, sina ordval och skämt ofta lockar de andra stickerskorna till skratt.
– Jag stickade nyligen en socka i storlek 51. Jag stickade och stickade och det tog aldrig slut…

Den 13 juni på världsstickningsdagen ska Chäcka stickorna återigen ha ett event i Mjölby. Då ska de sitta utomhus och locka fler medlemmar och inspirera andra att ägna sig åt hobbyn.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Så ska unga fira – när Mjölby fyller 100 år
MJÖLBY 2020-2-21 KL. 11:30

Så ska unga fira – när Mjölby fyller 100 år

"Vi vill veta vad ungdomarna vill ha"

MOTALA 2020-2-21 KL. 10:49
Squaredansare från hela landet till Fornåsa

Squaredansare från hela landet till Fornåsa

"Det är väldigt häftigt"


VADSTENA 2020-2-21 KL. 10:34
Här visas bio – på orten utan biosalong

Här visas bio – på orten utan biosalong

"Då skapade vi filmklubbar för både barn och vuxna"


MJÖLBY 2020-2-20 KL. 12:16
Butiksägaren om rånet:

Butiksägaren om rånet: "Känns obehagligt"

Personalen flydde in på toaletten – såg rånarna i övervakningskamerorna.


VADSTENA 2020-2-19 KL. 08:32
Trädgårdsexperten från Go’kväll till Vadstena

Trädgårdsexperten från Go’kväll till Vadstena

”Det finns en liten trädgårdsmästare i oss allihop”


Fler nyheter