Klik venligst
MJÖLBY 2021-5-14 KL. 19:53

Beslut dröjer om landsbygdsskolorna: ”Mer komplext än vad vi trodde”

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY KOMMUN. Tidigare under våren var det sagt att besked skulle komma i maj om hur skolorna utanför Mjölby tätort ska årskursindelas från hösten 2022. Men beslut dröjer ytterligare. Kommunen hoppas kunna presentera något konkret i juni.

Beslut dröjer om landsbygdsskolorna: ”Mer komplext än vad vi trodde”
Västra Hargs skola är just nu en F-5 skola med runt 40 elever. Det kan förändras till hösten 2022. Foto: Arkiv.

Hösten 2022 ska det genomföras någon form av förändring av årskursindelningen på skolorna runtom i Mjölby kommun. Exakt hur det blir kommer inte att stå klart under maj månad.
– Så blir det inte, för det finns fortfarande saker som vi behöver titta på. Det var nog mer komplext än vad vi trodde. Vi har ett möte i juni också och då räknar vi med att det ska vara klart, säger Gun-Inger Andersson (L), utbildningsnämndens ordförande.

I grund och botten handlar den kommande förändringen om att kommunen vill höja skolresultaten och få en mer likvärdig skola i hela kommunen, men det är mycket att ta hänsyn till om man ska ändra stadieindelningen och flytta elever från en skola till en annan.
– Vi behöver höja måluppfyllelsen i kommunen och då har det funnits ett antal förslag. Ett av dessa var att vi skulle se över stadieindelningen. Vi har lite olika i olika delar av kommunen, så det är inte enhetligt, säger Gun-Inger Andersson och fortsätter:
– Det kan finnas en fördel med att man har samma lärare från fyran till sexan, eftersom man får betyg i sexan och det kan då vara bra om de man betygsätter för första gången inte är ”nya” elever så att säga. Så då skulle vi titta på om det fanns möjlighet att göra de här sammanhållna stadierna.

Tidigare i våras sa Gun-Inger Andersson till Corren att ett beslut var att vänta i maj, men nu kan Östgötatidningen alltså berätta att det dröjer ytterligare.
- Det som komplicerar är lite olika saker. Det uppstår en hel del logistiska utmaningar om man ska flytta elever som går på småskolorna i Mantorps och Skänninges skolområden. Vilka ska exempelvis gå i Normlösa och vilka ska gå i Mantorp? Och kan en förändring resultera i att för många elever placeras på den ena eller andra skolan? Det är inget lätt beslut att landa i, som du förstår.

Så det är många olika frågetecken att räta ut som har gjort att det har skjutits på tiden också?

– Ja, och egentligen håller vi oss inom den ursprungliga tidsplanen. Tanken var att vi skulle fatta ett beslut innan sommaren.

Krafter finns som jobbar för att skolorna i kommunens mindre orter ska få enhetliga stadier och att man ska utöka antalet årskurser på skolor i till exempel Västra Harg, Mantorp och Skänninge.
Byalaget i Västra Harg vill att kommunen satsar och ändrar upptagningsområdet och att skolan får årskurserna F–6. Den lösningen fortsätter förvaltningen att utreda. Det gäller även för Normlösa skola som också har F–5 idag. Att se en potentiell satsning på landsbygdsskolorna är ovanligt och glädjande, menar Byalaget i Västra Harg.

Hur parerar man det här med att vilja ha sammanhållna stadier samtidigt som det finns viljor att behålla småskolor och att barnen ska gå i skola nära hemmet?

– Det är också en fråga att förhålla sig till. Det finns ju ingenting som säger att det enda som hjälper för att nå hög måluppfyllelse är att hålla ihop stadier. Det är en balansgång som vi har även där. Det är också väldigt individuellt vad som är bäst för varje elev, säger utbildningsnämndens ordförande Gun-Inger Andersson (L).

Kan du säga att du har en klar bild över hur du vill ha det?

– Nej, det kan jag inte. Vi ska föra några ytterligare diskussioner och så kan vi förhoppningsvis landa i något där vi alla drar åt samma håll.


Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU