Klik venligst
MJÖLBY 2021-9-2 KL. 06:53

Anlagda bränder en punkt ”ESM” jobbar med i Mjölby – droganvändning en annan

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Under fyra dagar, 19-22 augusti, brann det vid fem tillfällen i containrar i Mjölby. Ovanligt, problematiskt och knappast en slump. Räddningstjänsten arbetar förebyggande i samverkan med flera andra aktörer för att motverka att trenden får fäste.

Anlagda bränder en punkt ”ESM” jobbar med i Mjölby – droganvändning en annan
Foto: Arkiv/Genrebild.

– Det har varit på flera olika platser men alla har varit i Mjölby tätort. Fem stycken containerbränder inom loppet av fyra dagar är inte normaltillståndet för oss på något sätt. Det är klart att det är oroväckande, för högst troligt så uppstår inte såna bränder av sig själva, säger Viktor Lindh, brandman vid räddningstjänsten i Mjölby.

Flera av bränderna inträffade i containrar i närheten av skolor.
– Jag jobbade själv en av dagarna när en container först brann vid Lagmansskolan och sedan larmades vi till en container på Eldslösaleden en halvtimme senare. Det är knappast troligt att det skulle vara en slump, säger Viktor Lindh.

Jobbar ni förebyggande på något sätt för att såna här saker inte ska ske?

– Ja, men det gör vi. Jag sitter med i ett samarbete som kallas ESM, Effektiv samverkan för Mjölby, som representant för räddningstjänsten. Där sitter även representanter från polisen, skolan, kultur och fritid och flera andra förvaltningar. Alla de här verksamheterna rapporterar in varannan vecka och varje kvartal har vi ett möte. Och jag kommer precis från ett sånt möte nu faktiskt. Vi avhandlar skadegörelser, anlagda bränder, droganvändning bland unga och sådana saker. Tillsammans går vi då igenom vad vi kan tänkas genomföra för åtgärder, berättar Viktor Lindh.

Kan du säga något konkret som det senaste mötet resulterade i?

– Vad gäller de anlagda bränderna så har ju vi från räddningstjänsten under pandemin inte kunnat bedriva olika typer av utbildningar som vi gjorde innan. Bland annat en specifik utbildning där vi kommer ut till årskurs sju och pratar just om anlagda bränder och vad de kan få för konsekvenser. Men det sa vi nu att vi måste komma igång igen med. Kan vi inte göra det fysiskt så måste vi göra det digitalt, säger brandmannen Viktor Lindh.

Effektiv samverkan för Mjölby jobbar alltså med flera olika fokusområden, och mycket handlar om utbildningsinsatser, kring såväl bränder som droganvändning.
– Vad gäller droganvändning bland unga så sades det att socialtjänsten och skolan ska jobba nära varann. Att ta ett helhetsgrepp runt de här ungdomarna och försöka hjälpa dem både i och utanför skolan, säger Viktor Lindh.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU