Klik venligst
MJÖLBY 2022-3-1 KL. 17:21

Alva Lindh tränar stenhårt inför sitt livs äventyr

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Förutom OS och Fotbolls-VM finns inget större globalt evenemang än Yrkes-VM, Worldskills. I år kommer Alva Lindh från Mjölby att åka till Shanghai för att tävla i guldsmide mot världens främsta unga guldsmeder.

Alva Lindh tränar stenhårt inför sitt livs äventyr
Alva Lindhs koncentration och inställning som guldsmed har tagit henne hela vägen till Yrkes-VM. Foto: Anton Rimstedt.

Större evenemang än Yrkes-VM får man alltså leta efter ute i världen, och i oktober i år åker 21-åriga Mjölbybon Alva Lindh till kinesiska Shanghai ihop med sin ”coach” och tidigare lärare Camilla Wallin för att försvara de blågula färgerna på ett VM där alla de skickligaste yrkespersonerna under 23 år (inom vissa yrken 25 år) samlas för att tävla i olika yrken. För Alva är det alltså guldsmide som gäller.

Vi möter upp Alva Lindh innanför entrén till Dackeskolan, där hon för två år sedan gick ut den nationella gymnasielinjen för guldsmeder. Numera kommer Alva hit en gång i veckan för att träna tillsammans med läraren och ”coachen” Camilla Wallin och den andre guldsmedsläraren Niklas Galte. Uppför trappan möter Camilla upp oss och tillsammans visar duon, som ska resa till Kina ihop, in Östgötatidningen i ett grupprum i närheten av den del av Dackeskolan där Alva sitter och smider.
– Alva hamnade i yrkeslandslaget när hon vann SM i guldsmide. Det landslaget består av ungdomar som är bäst i Sverige på sitt yrke, berättar Camilla Wallin.

Till vardags jobbar Alva som lärling i Tranås, en del för att slutligen få sitt gesällbrev.
– Yrket är ännu roligare nu än när jag började, säger Alva Lindh.

Och hur började allt då?

– Camilla kom till min grundskola och visade upp yrket och utbildningen, då fastnade jag för det. Innan dess hade jag ingen tanke på guldsmide.
Man kan nästan säga att resten är historia, för enligt mentorn Camilla Wallin är Alva väldigt talangfull, och har allt som krävs för att bli hur bra som helst.

Var det tydligt att Alva stack ut ur mängden?

– Ja, det var tydligt. Framför allt så har Alva den rätta inställningen. Vilket yrke du än hade valt så hade du klarat dig jättebra, för du har inställningen, svarar Camilla samtidigt som hon vänder sig mot Alva, som försiktigt och ödmjukt nickar lite.

Vad är inställningen då?

– Det är att komma hit varje dag och göra det som man ska göra, och göra det fokuserat och målmedvetet. För att man ska komma nånstans i ett yrke så måste man ha någon form av utbildning, och för att det ska ge något så måste man vara på plats och göra det man ska, varje dag. Jag tror att varenda en har möjlighet att ta sig så långt man bara kan om man har rätt inställning, säger Camilla Wallin.

Sverige skickar en person per yrke till VM, totalt är det denna gång 16 yrken som det tävlas i och Sverige skickar totalt 18 deltagare (i två ”grenar” tävlar man i par).
– Regeringen har satsat mycket på det här. För att få in fler på de lite smalare yrkesutbildningarna, säger Camilla Wallin och fortsätter:

– Det är ont om hantverkare och yrkesfolk, vi kan inte bara ha folk som går och läser på studieinriktade utbildningar, då stannar Sverige. Då går samhället i konkurs. Det är dessutom många som inte vet om att de här smala yrkena finns. Det är synd. Därför är det viktigt att uppmärksamma det genom sånt här.
En gång i veckan kommer Alva till Dackeskolan för att träna tillsammans med Camilla.
– Vi tränar olika tekniker, snabbhet, stresstålighet bland annat. Alva är cool, hon stressar inte upp sig i onödan. Hon är också logisk. I guldsmide behöver du inte bara hantverket och fingerfärdigheten, du måste ha det logiska tänket också.

I oktober i år bär det alltså av till Shanghai i Kina.
– Efter att bara ha varit med i de här sammanhangen så ligger hela världen öppen. Redan nu drar folk i dig lite, men det är klart att du ska gå klart utbildningen först.

Alva har startat ett eget företag och förbereder sig för att dra igång på riktigt med en egen verksamhet så småningom. Camilla Wallin menar att lusten för sitt yrke är nyckeln till framgång i karriären.

Tappar man lusten så tappar man kanske kvaliteten också.

– Precis. Då försvinner drivet.

Alva, du håller med om det?
– Ja, verkligen.

Hur är då känslan inför att ett VM väntar i höst?

– Det är lite spänt, men det ska bli väldigt roligt, säger Alva Lindh.

Hur kommer det vara i september då, sista veckorna innan avresa?

– Då kommer det nog vara väldigt nervöst. Men jag håller med ganska lugn oftast, jag är ganska stresstålig. Så det ska nog gå bra förhoppningsvis.

Anton Rimstedt


Alva Lindh vid bänken där hon sitter för att träna inför Yrkes-VM senare i år. Foto: Anton Rimstedt.Camilla Wallin och Alva Lindh känner varandra väldigt väl efter all tid ihop i Dackeskolans guldsmedslokaler. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter