Klik venligst
MJÖLBY 2021-11-29 KL. 18:06

Allan markerade mot Black friday: "Mer känsla för djur och natur än för människor tyvärr"

Av Anton Rimstedt

VÄSTRA HARG. I fredags var det Black friday, den amerikanska företeelsen med reor och kampanjer som knappast undgår någon i Sverige numera. Men alla ställer inte upp på den ökade konsumtionen som Black friday och sedermera julhandeln innebär. Allan Lång från Västra Harg var en av dem som valde att lägga sina pengar på insatser för den biologiska mångfalden istället.

Allan markerade mot Black friday:
I Allan Långs hemmiljöer, i Västra Hargs naturreservat, finns många arter som Allan hoppas bevara genom sitt stöd till WWF. Foto: Anton Rimstedt.

– Jag har en empatisk känsla för djur och natur. Jag har nog mer av en sån känsla för djur och natur än vad jag har för människor numera, tyvärr, säger Västra Hargsbon Allan Lång.

Är det viktigt för dig att markera just mot Black friday eller är det mer generellt mot överkonsumtion?

– Nej, det är generellt bara.

"Var med och ta avstånd från onödig konsumtion och köphets. Black Friday är en av de dagar på året då svenska folket handlar som mest, trots att vi behöver minimera vår konsumtions påverkan på planeten och dess invånare".

Så skriver Världsnaturfonden (WWF) i sin egen Black friday-kampanj, "Skippa Black Friday". En av dem som stödde kampanjen med en extra gåva var Allan Lång från Västra Harg.

– Jag har varit sån här världsfadder i många år, vår familj, min fru och jag, har länge skänkt pengar till Världsnaturfonden. Vi har lite känslor för djur och natur och den tycker vi att vi ska hjälpa till med det vi kan, säger Allan Lång.

– Och i den mån det går att värna om djur och natur så tycker jag att man ska göra det. Det har gått ganska långt redan, det är nog bråttom nu.

Exploatering och avverkning av naturresurser i det som är andra djurs livsmiljöer, tillsammans med den globala uppvärmningen, är en del av förklaringen till varför vissa forskare påstår att vi står inför ett massutdöende, och andra påstår att vi befinner oss mitt i ett.

Det finns många exempel, men ett är de havslevande sköldpaddorna. De har funnits på jorden i hundratals miljoner år och har länge hotats av både jakt och att deras stränder exploateras, men nu kan den globala uppvärmningen ta kål på dem på ett mycket märkligt vis. I över 20 års tid har forskarna förbryllats över att det på vissa stränder nästan enbart kläcks honungar. Förklaringen till det kan du läsa i den här förlängda versionen av artikeln på vår sajt.

Förklaringen är en egenhet som de havslevande sköldpaddorna delar med några få andra arter. Man talar om temperaturberoende könsbestämning. Enkelt uttryckt avgörs ungarnas kön inte av genetik, utan av temperaturen i gropen där embryot utvecklas. Lägre temperatur ger hanar, högre temperatur ger honor.

I simuleringar av den framtida klimatförändringen ökar könskvoten till över 99 procent honor och på flera stränder är man nära, eller över, den siffran redan nu, enligt den brittiska dokumentären "The Last Turtles" från 2020.

Allan Lång har hunnit bli 86 år och tänker också på den jord som han lämnar till sina barn och barnbarn.

– Man tänker ju på dem också. Jag försvinner ju snart, men de blir kvar.

Hans eget engagemang för djur och natur sträcker sig långt tillbaka i tiden.

– När jag i 20-årsåldern började studera på lite högre nivå så blev jag mer medveten om de här avverkningarna av naturskogarna, sen dess har det bitit sig fast i mig. Jag har under många år retat mig på den här avverkningen av regnskogen. Och det eskalerar. Man ser tyvärr inget ljus i tunneln.

WWF:s insamling som Allan har skänkt en extra slant till ska bland annat gå till just att minska avskogningen och förhindra illegal avverkning.

Är du säker på att dina pengar gör skillnad när du skänker till just WWF?

– Nej, det är en förhoppning bara, jag har inga bevis. Men man litar ju på att de verkar seriösa, jag tror att mina pengar kan göra skillnad hos dem. Ibland får man bekräftelse på att pengarna har gått till något specifikt, och då låter det i alla fall bra.

Anton Rimstedt










PÅ STARTSIDAN JUST NU