Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-11-26 KL. 09:00

Vintertid – så botar du löss, vinterkräksjuka och springmask

Av Thomas Edgren

Höst och vinter hör det tyvärr till att dina barn drabbas av vissa åkommor som hör till vintersäsongen. Hör kommer några tips på hur du som förälder kan agera om du märker att ditt barn har springmask eller löss i håret. Eller om hen råkat ut för vinterkräksjukan.

Vintertid – så botar du löss, vinterkräksjuka och springmask
Undersök hela familjen om en familjemedlem har fått löss. Kamma noggrant över ett vitt papper – då kan du oftast se om löss ramlar ner. Foto: Apoteket Hjärtat

Har ditt barn fått vinterkräksjuka, se till att barnet vilar mycket och tar det lugnt. Se till att han/hon dricker ofta, men lite åt gången. En matsked varannan minut är bra om ditt barn har svårt att behålla vätska.

Testa vätskeersättning
Testa att mata med vätskeersättning om ditt barn kräks mycket eller har mycket diarré. Kroppen behöver ersätta vätska och salter som gått förlorade. Prova gärna med isglass (eventuellt gjord av vätskeersättning) om barnet inte vill dricka. Små barn har lättare att bli uttorkade vid kräksjuka.

Kontakta vården
Kontakta vården om barnet inte får i sig någon vätska eller kissar mycket mindre än vanligt, har mycket ont i magen som inte går över eller blir värre eller om hen är väldigt slö och inte orkar leka och är ointresserad av omgivningen.

Barn i förskoleåldern bör stanna hemma i minst två dygn efter senaste kräkning, diarré eller feber. När du som vuxen har haft vinterkräksjuka och är symtomfri ska du stanna hemma i minst ett dygn.

Hårlöss – undersök hela familjen
Undersök hela familjen om en familjemedlem har fått löss. Kamma noggrant över ett vitt papper – då kan du oftast se om löss ramlar ner. Titta samtidigt efter små gulvita lusägg som sitter fast på hårstråna nära hårbotten. Titta extra noga efter löss bakom öronen och bak i nacken.

Behandla med lusmedel
Behandla med lusmedel om du har hittat levande löss. Välj i första hand ett medel som kväver eller torkar ut lössen. Ser du löss eller lusägg är det viktigt att börja behandlingen direkt. Följ noga instruktionerna på förpackningen. Observera att man med de flesta lusmedel behöver upprepa behandlingen efter cirka en vecka.

Berätta för skolan
Berätta för förskolan eller skolan om ditt barn har fått löss. Det är en fördel om alla i en grupp undersöks samtidigt. Luskamma ditt barn om det går löss på förskolan eller skolan.
Fläta gärna håret på barn med långt hår. Löss som hamnat utanför håret är försvagade och kan inte förflytta sig. De överlever högst ett dygn. Därför finns det inget egentligt behov av att rengöra lakan, handdukar eller leksaker.

Rengör kammar, borstar och kepsar/mössor. Dela inte kepsar/mössor, halsdukar, hårborstar och kammar.

Springmask – köp receptfria läkemedel
Receptfria läkemedel fungerar bra mot springmask. Behandla alla i familjen samtidigt och upprepa efter två veckor för att få bort det som eventuellt kan ha utvecklats ur äggen efter den första dosen. Var extra noggrann med familjens hygien i två veckor framåt.

Tvätta händerna efter toabesök
Barn och spädbarn under två år bör inte ges vissa typer av medicin utan att en läkare har gjort en bedömning. Prata med en läkare om du har frågor om vilken behandling ditt barn kan få.

Se till att barnen tvättar händerna noga efter toalettbesök, före maten och gärna har kortklippta naglar. Använd flytande tvål och låt barnen torka sig på en egen handduk.
Se till att försöka tvätta bort ägg runt ändtarmen. Byt pyjamas och underkläder varje dag för att minska smittorisken.

Äggen dör vid 60 grader
Byt även sängkläder ofta och tvätta dem samma dag som de byts. Äggen dör vid 60 grader. Dammsug eller dammtorka badrum och sovrum varje dag. Rengör toalett och handfat.

Skölj gosedjur i vatten flera gånger. 30 grader eller varmare. Tvätta husdjur, ägg kan finnas i deras päls.

Källa: Apoteket Hjärtat


PÅ STARTSIDAN JUST NU