Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-11-23 KL. 13:45

Vinnarna av årets Visa vägen utsedda

Av Thomas Edgren

Årets Visa vägen-pristagare korades under måndagskvällen vid en prisceremoni på Vasateatern i Stockholm. Till Årets arbetsgivare utsågs det Lundabaserade företaget Inpac och ICA-handlaren Ulf Schön i Sollefteå vann i kategorin Årets eldsjäl. De prisas för sitt engagemang att möjliggöra arbete till personer med funktionsnedsättning

Vinnarna av årets Visa vägen utsedda
”Årets arbetsgivare”. Hos Henrik Nyberg, vd för Inpac i Lund har en stor del av de 80 medarbetarna en funktionsnedsättning. Foto: Samhall.

Sedan 2008 har ”Visa vägen-priset” delats ut. Priset går till den eldsjäl och den arbetsgivare som under året har gjort mest för att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Bakom priset står Samhall.

Uppmärksammar de som anställer funktionsnedsatta
– Det här är ett oerhört viktigt pris eftersom det uppmärksammar arbetsgivare och eldsjälar som väljer att anställa människor med olika talanger. De gör det dels för att de vet att det kan göra hela skillnaden för individen, men också för att de inser att företaget, arbetskamraterna och hela samhället vinner på det, säger Visa vägen-juryns ordförande Jan Scherman.

Operatörer vid produktionslinjer
Hos Inpac och vd Henrik Nyberg i Lund har en stor del av företagets 80 medarbetare en funktionsnedsättning. På företaget som arbetar med tillverkning och distribution av probiotika och kosttillskott jobbar de flesta med funktionsnedsättning som operatörer vid produktionslinjer eller handpackar olika produkter. Några arbetar också med städning av gemensamma lokaler eller som truckförare på lagret.

Aspergers syndrom
Årets eldsjäl ICA-handlaren Ulf Schön från Sollefteå brinner för inkludering efter att han på sitt första arbete som 16-åring hade en kollega med Aspergers syndrom. I hans butik har flertalet personer med funktionsnedsättning jobbat genom åren både i vanliga anställningar och genom praktikplatser.

Utvecklat appen Vilja Ses
Vid prisceremonin delades det också ut ett hederspris. Det mottos av Malin Wernersson, som utvecklat appen Villja Ses som ger personer med olika funktionsnedsättningar en plattform att träffa andra i liknande situationer, skapa delaktighet och motverka ensamhet. Appen har idag över åttahundra användare.

- Att skaffa nya vänner är svårt för vem som helst. Men det kan vara lite extra krångligt om man har en funktionsnedsättning. Jag har själv en son med en funktionsvariation så för mig är det här ett extra viktigt pris, säger Malin.

Källa: Samhall



ICA-handlaren Ulf Schön från Sollefteå har utsetts till ”Årets eldsjäl”. Han hade på sitt första arbete som 16-åring en kollega med Aspergers syndrom. Foto: Samhall.



Malin Wernersson har skapat en app för de som har svårt att få vänner. För det fick hon ett hederspris under Visa vägen-galan. Foto: Samhall.


PÅ STARTSIDAN JUST NU