Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-12-16 KL. 17:45

Vi bråkar mindre och har roligare på jobbet

Av Thomas Edgren

Efter en period med sura miner på många arbetsplatser tycker vi nu att jobbet är roligt igen. Arbetsklimatet och ledarskapet har förbättrats, enligt undersöknings- och actionplattformen Brilliant Future som har kartlagt den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön under det senaste året.

Vi bråkar mindre och har roligare på jobbet
Efter en lång period med sura miner på många arbetsplatser tycker vi nu att jobbet är roligt igen. Samtidigt har ledarskapet blivit bättre. Foto: Brilliant Future.

Det senaste året har inte varit ett glatt år på många arbetsplatser, men nu vänder trenden uppåt. Efter en kraftig dipp tycker vi nu att jobbet är roligt igen, samtidigt som konflikterna har minskat drastiskt. Det visar en ny kartläggning från Brilliant Future som är baserad på insamlad data från cirka 568 000 medarbetarenkäter.

Arbetsmiljön extra viktig
- Den nya trenden är tydlig. Arbetsmiljön är extra viktig att ta hänsyn till i dessa tider och det här visar vikten av att kontinuerligt kartlägga medarbetarengagemanget för att få ett kvitto på hur organisationen mår, säger Sofie Johansson, affärsutvecklingsansvarig för medarbetarupplevelsen på Brilliant Future.

Ledarskapet har blivit bättre
Förutom ett förbättrat arbetsklimat och gladare medarbetare slår undersökningen även fast att ledarskapet har förbättrats på fler punkter under den senare delen av året. Efter en period av nedgång har stödet från chefer och ledare nu ökat. Dessutom har feedbacken förbättrats samtidigt som förväntningarna på medarbetarna har blivit tydligare.

Nyckeln till framgång
- Medarbetarna är nyckeln till framgång. Vi ser gång på gång i vår data att engagerade medarbetare skapar lojala kunder, vilket påverkar resultatet på sista raden. Och ledare som får betyget utmärkta av sina medarbetare, det är de ledare som är bäst på att skapa just engagemang. Så genom att mäta och analysera medarbetarengagemanget är det möjligt agera på insikter om vad som kan förbättras i den egna organisationen, säger Sofie Johansson.

Källa: Brilliant Future


Om studien:
1. Studien är baserad på data från medarbetarundersökningar från Brilliants databas.
2. Syftet med undersökningen är att kartlägga den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön.
3. Data är insamlad mellan 2019- 2021.
4. Insamlad data kommer från cirka 568 000 besvarade medarbetarenkäter.PÅ STARTSIDAN JUST NU