Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-7-7 KL. 15:32

Sex av tio svenskarna väljer bort hållbarhet i sina fritidshus


Sverige måste på sikt minska vår vatten- och elförbrukning. Ändå svarar sex av tio svenskar att de avstår klimatsmarta investeringar i sina fritidshus. Den största anledning uppges inte vara pris eller utbud – utan bristande vilja.

Sommaren är här och det är dags för många att ta tag i byggprojekten som planerats under våren. Vattenbarometern 2022 visar att nästan var tredje svensk planerar arbete på sitt fritidshus i sommar. Samtidigt är det få som tänker på miljön när det är dags att renovera.
Sex av tio svenskar med fritidshus svarar att de kommer att avstå investeringar för att spara vatten och energi. Den största anledningen sägs vara varken utbud eller priser, utan att man helt enkelt inte ser något behov till det (42 procent) eller att man prioriterar annat (23 procent). Endast 13 procent anger kostnad som ett skäl att avstå.
Det vi ser är anmärkningsvärda siffror, men vi på GROHE tror ändå på svenskarnas vilja att satsa på hållbarhet i framtiden. All opinion går i vågor och vi har en tuff tid bakom oss med pandemin och en tuff tid nu med allt som händer i Europa. Det går ju bara att spekulera i bakomliggande orsaker men det vore konstigt om det inte påverkade samtalet, både i media och runt middagsbordet eller kaffeaparaten, säger Christina Holmberg, PR & Communications Manager Nordics på GROHE.
Ett tydligt tecken på att energi- och vattenförbrukning är ett ämne som förlorat sin position i den svenska debatten. En genomsnittlig svensk förbrukar över 200 liter vatten per dygn, vilket är mest i Norden. Något som på sikt kommer att få stora konsekvenser. Enligt FN:s beräkningar kommer fem miljarder människor att bo i områden där det råder vattenbrist år 2050 – en ökning med 110 drabbade personer om dagen.
Det vi kan göra är att stå stadigt vid vår övertygelse att hållbart arbete är framtiden. Vi ger ändå svenskarna det förtroendet att opinionen och samhällsdebatten kommer att vända och hitta tillbaka till vår tids stora ödesfråga. Vi fortsätter att visa behovet av klimatmedvetenhet och kommer att fortsätta att erbjuda svenskarna de bästa hållbara lösningarna, fortsätter Holmberg.
Vattenbarometern är en årlig rapport av GROHE som löpande undersöker konsumtionen av vatten och energi samt inställningen till hållbarhet i Sverige. Sanitetsleverantören vill uppmuntra fler människor att reflektera över sin energi- och vattenkonsumtion samt tipsa om hur det går att minska sina avtryck på planeten i vardagen med enkla medel.
Om GROHE
GROHE är världens största leverantör av sanitetsprodukter och har totalt över 7,000 anställda i 150 länder – varav 2,600 av dem är baserade i Tyskland. Sedan 2014 har GROHE haft en stark varumärkesportfolio hos LIXIL, den japanska tillverkaren av banbrytande vatten- och husprodukter. För att kunna erbjuda ”Pure Freude an Wasser”, är varje GROHE-produkt framtagen enligt varumärkets värderingar inom kvalite, teknik, design och hållbarhet. Välkända lösningar så som GROHE Eurosmart och GROHEs termostatserie samt banbrytande innovationer som GROHE Blue understryker varumärkets djupgående expertis. GROHE fokuserar på kundernas behov och skapar därefter intelligenta, livsförbättrande och hållbara produktlösningar som bär kvalitetsmärket ”Made in Germany”, som ytterligare förstärker kundernas förtroende för varumärket. GROHE tar sitt företagsansvar mycket seriöst och fokuserar på en resursbesparande värdekedja. Sedan april 2020 har sanitetsvarumärket producerat CO2-neutrala* lösningar världen över. GROHE har även ett mål att använda plastfria produktförpackningar till 2021. Under de senaste tio åren har GROHEs framgång bekräftats av mer än 490 design- och innovationspriser samt ett flertal hållbarhetspriser. GROHE var de första i sin bransch att vinna det tyska CSR-priset samt hållbarhetspriset 2021 i kategorierna ”Resurser” och ”Design”. Som en del av hållbarhets- och klimatkampanjen ”50 hållbarhets- och klimatledare” driver GROHE också hållbar transformation.
*Innefattar CO2-kompensationsprojekt, läs mer på green.grohe.com
Om LIXIL
LIXIL (TSE Code 5938) tillverkar banbrytande vatten- och bostadsprodukter som löser vardagliga utmaningar och förverkligar ett bättre hem för alla, överallt. Med vårt japanska arv, skapar vi världsledande och innovativ teknik för att skapa högkvalitativa produkter som förvandlar hemmet. Men vad som gör LIXIL unikt, är hur vi gör det; genom meningsfull design, en entreprenörsanda, ett engagemang att förbättra tillgängligheten för alla och en ansvarsfull tillväxt. Vår strategi kommer till liv genom branschledande varumärken inklusive INAX, GROHE, American Standard och TOSTEM. Cirka 55,000 kollegor är verksamma i mer än 150 länder och stolta över att få tillverka produkter som berör mer än en miljard människors liv varje dag.

PÅ STARTSIDAN JUST NU