Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-9-16 KL. 12:00

Sagasagor sålda i en miljon exemplar

Av Thomas Edgren

Josefine Sundströms barnböcker ”Sagasagor” har nu passerat en miljon sålda exemplar, enbart i Sverige. Nu släpps nya boken ”Sagasagor – Raketer, småfåglar och hungriga dinosaurier”.

Sagasagor sålda i en miljon exemplar
Josefine Sundström och Emma Göthner har skrivit och tecknat ”Sagasagor”. Foto: Bonnier Carlsén.

För sex år sedan påbörjade Josefine Sundström sin bokserie med fristående berättelser, ”Sagasagor”, tänkta att fungera som en brygga i övergången från bilderbok till textbok. Idag har antalet sålda böcker passerat en miljon, och femåriga Saga Louisa Larsson på Solrosvägen har blivit en etablerad och älskad karaktär som många förskolebarn identifierar sig med.

I böckerna berättar författaren om små men livsviktiga ögonblick i ett barns liv. ”Sagasagor” har också blivit animerad tv-serie på Viaplay och tvåfaldigt Kristallennominerad. 2016 mottog Josefine Sundström, tillsammans med illustratören Emma Göthner, Svenska bokhandelsmedhjälparföreningens pris Din bok – vårt val.
”Sagasagor” lånas flitigt på biblioteken runt om i landet, och finns förstås även som ljudböcker, inlästa av författaren själv.
Att böckerna är angelägna och tonträffen helt rätt, är enligt förläggaren Eva Dahlin en faktor bakom framgången.
- Med värme, underfundig humor och en stor förståelse för barn i förskoleåldern har Josefine Sundström visat att hon uppfattar dramat i barns vardagliga liv, säger Eva Dahlin.
- - Att hon inte slarvar bort det som kan verka obetydligt och inte heller blåser upp det som kanske av vuxna kan uppfattas som jätteviktigt. Emma Göthners illustrationer skapar också en speciell atmosfär i böckerna, hennes pigga känsliga bilder ger en väldigt fin helhet.”Raketer, småfåglar och hungriga dinosaurier” heter nya boken från Josefine Sundström.


PÅ STARTSIDAN JUST NU