Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-11-26 KL. 13:00

Så skyddar du dig mot bilstölder

Av Thomas Edgren

Det finns ett antal saker du själv kan göra i förebyggande syfte för att minska risken att drabbas av bilstölder. Här ger försäkringsbolaget Svedea några tips!

Så skyddar du dig mot bilstölder
Var noga med hur och var du parkerar din bil och ha inga värdefulla saker i bilen är några tips från försäkringsbolaget Svedea. Foto: Svedea

Dagens biltjuvar kan vara ganska sofistikerade. De kan bland annat kopiera signalen från din bilnyckel för att ta sig in i bilen. Lägg den därför aldrig nära din ytterdörr och helst i en plåtlåda eller ett skyddsfodral, en RFID-påse.

Parkera tryggt
Det allra säkraste är att parkera i ett garage. Bor du i villa kan det vara en bra idé att installera utebelysning med rörelsesensor. Håll även din grind stängd om du har uppfart men saknar garage.
Parkerar du på gatan, så bör du stå så öppet och upplyst som möjligt för att göra det svårare för tjuvar att arbeta ostört. Se alltid till att bilen verkligen gått i lås innan du lämnar den!

Lämna inget värdefullt i bilen
Synliga värdesaker som en telefon, dator eller bara en tom väska kan locka till inbrott. Töm bilen så att inget värt att stjäla finns inom synhåll för en förbipasserande.

Skaffa stöldskyddsmärkning på bilen
Många bildelar är attraktiva att stjäla då de har ett bra andrahandsvärde. Dessa bör du märka med MärkDNA och informera med dekaler på bilen att det är gjort.
Har du dyra fälgar är det en bra idé att montera hjullås. Du kan även märka dina bilrutor med ditt registreringsnummer. Det kallas Fordonsmärkning och rekommenderas av Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF), polis och försäkringsbolag.
Om bilens registreringsnummer är inetsade permanent i bilens alla rutor, blir det nämligen besvärligare för tjuven att byta identitet på bilen.

Se upp för katalysatorstölder
Katalysatorer har blivit ett eftertraktat byte bland tjuvar de senaste åren. Vid många bilstölder är det ofta bara katalysatorn tjuvarna är ute efter och är beredda att snabbt skruva bort. Något som oärliga personer lärt sig göra relativt snabbt utan att det knappt märks av förbipassenade personer.

Källa: Svedea


PÅ STARTSIDAN JUST NU